FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Srbija: Fiskalno vijeće traži dodatne mjere štednje

Autor: brad
BEOGRAD, 26. studenog 2013. (Hina) - Fiskalno vijeće Srbije (FV) ocijenilo je u utorak da planirani državni proračun Srbije za 2014. godinu ne odgovara stanu javnih financija i poručilo da su nužne dodatne mjere štednje.

Kako je priopćeno na tiskovnoj konferenciji, ozbiljnost situacije u kojoj se nalaze javne financije u Srbiji nalaže odlučnije mere od onih koje predviđaju Zakon o proračunu za 2014. i fiskalna strategija.

Vijeće ukazuje da je planirani deficit u 2014. godini od 7,1 posto bruto društvenog proizvoda (BDP) previsok te da još nema jasnog plana za rješavanje problema najvećih domaćih poduzeća koje su u milijunskim gubicima, poput Srbijagasa, koji duguje više od milijardu eura, a državu će vraćanje kredita ove tvrtke stajati u 2014. oko 150 milijuna eura.

Osim nužnih dodatnih ušteda, FV sugerira da što prije treba uvesti red u poslovanje javnih i državnih poduzeća i banaka na koje se troše velike svote iz proračuna te pokrenuti strukturne reforme, među kojima i mirovinsku, kako bi se napravio održiv plan srednjoročnih ušteda.

"Nema svrhovitosti smanjivanja zarada, mirovina i povećanje poreza, ako su te uštede unaprijed potrošene na Srbijagas, Željezaru (u Smederevu), propale banke, Galeniku...", upozorio je predsjednik FV profesor Pavle Petrović.

On je napomenuo da će na kraju 2013. javni dug dosegnuti 64 posto BDP-a i još nastaviti rasti, a idućih godina i prijeći 70 posto, što je ocijenio kao "vrlo opasno".

Petrović procjenjuje da smanjenje javnog duga nije moguće prije 2017. godine, ali i to samo uz uvjet da se deficit smanji na oko dva posto BDP-a i obustavi ili ograniči izdavanje novih jamstava za zaduživanje javnih poduzeća.

Za jači gospodarski rast Petrović i FV sugeriraju mjere poput izmjena zakona o radu, skraćivanje procedure izdavanje građevinskih dozvola kako bi se privukli strani ulagači, rješavanje problema poduzeća u kojima je započeo preustroj te reformu javnih poduzeća koja su postala veliki balast državnom proračunu.

Srbijanski ministar financija Lazar Krstić ocijenio je u ponedjeljak da će se učinci gospodarskih mjera vlade osjetiti na poboljšanju životnog standarda građana tek krajem 2014. i u 2015. godini.

Fiskalno vijeće Srbije ima tri člana i neovisni je državni organ, odgovoran Narodnoj skupštini Republike Srbije koja bira sastav ovog tijela i pred kojom članovi FV polažu prisegu.

(Hina) xvil ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙