FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Peugeot otpisuje 1,1 milijardu eura

Autor: gple
PARIZ, 12. prosinca 2013. (Hina/AFP) - Posrnuli francuski proizvođač automobila Peugeot Citroen objavio je danas da će biti prisiljen otpisati oko 1,1 milijardu eura godišnje dobiti zbog pogoršanog stanja na tržištu i nepovoljnih valutnih tečajeva u Rusiji i Latinskoj Americi.

"Otpis bi mogao iznositi 1,1 milijardu eura i za taj će iznos biti umanjeni godišnji konsolidirani rezultati, ali neće uključivati gotovinu", priopćeno je iz Peugeota.

Samo u prvoj polovini godine kompanija je izgubila 426 milijuna eura zbog oštrog urušavanja prodaje na najvećem tržištu, onom europskom.

Stoga su pokušali ostvariti rast u drugim dijelovima svijeta, poput Kine i Argentine ali su danas objavili da su valutni tečajevi bili nepovoljni.

Promjena tečaja eura prema ostalim valutama, uključujući brazilski real, argentinski peso i rusku rublju, za jedan postotni bod "smanjit će u sadašnjim tržišnim uvjetima operativnu dobit automobilskog odjela za 80 milijuna eura".

U Peugeotu su također potvrdili da pregovaraju s drugim po veličini kineskim proizvođačem automobila Dongfeng Motorom o mogućoj kapitalnoj injekciji. Pregovori su tek u početnoj fazi, ističu u francuskoj kompaniji.

Dongfeng je s Peugeotom već osnovao zajedničku kompaniju u Kini a već mjesecima kruže glasine da dvije kompanije pregovaraju o mogućem ubrizgavanju kapitala u francuskog gubitaša.

U odvojenom je priopćenju Peugeot ustvrdio da je američki div GM spreman poduprijeti ulazak novog dioničara. GM je vlasnik oko sedam posto udjela u Peugeotu.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙