FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Turska povećava udio u plinovodu TANAP

Autor: gple
BAKU, 10. prosinca 2013. (Hina/Reuters) - Turska bi mogla povećati udio u Transanatolskom plinovodu (TANAP), objavila je danas azerbajdžanska energetska kompanija SOCAR, najavljujući i konačnu odluku o ulaganju u projekt razvoja polja Šah Deniz II.

Udio Turske bit će povećan na račun udjela koji su ponuđeni norveškom Statoilu i francuskom Totalu, članovima konzorcija za razvoj TANAP-a, kazao je čelnik azerbajdžanske državne energetske kompanije Rovnag Abdulajev.

"Sada se s ostalim članovima konzorcija raspravlja o tome koliko će se povećati udio Turske", kazao je novinarima čelnik azerbajdžanskog državnog poduzeća.

SOCAR je 2011. zajedno s turskim Botasom i TPAO-m formirao konzorcij za gradnju i upravljanjem TANAP-om. Azerbajdžansko poduzeće ima 80-postotni udio u projektu a preostalih 20 posto u vlasništvu je Turske.

U studenom prošle godine SOCAR je predložio da se 29 posto udjela u TANAP-u proda Statoilu, Totalu i BP-u, inače članovima konzorcija za razvoj azerbajdžanskog plinskog polja Šah Deniz II.

BP-u i Statoilu ponuđeno je po 12 posto udjela u TANAP-u a Total je trebao kupiti pet posto. No, izvori kažu da bi se Statoil i Total mogli odlučiti za manje udjele ili bi se čak mogli povući iz partnerstva.

BP pak po njihovim navodima razmišlja o povećanju udjela, povrh dogovorenih 12 posto.

Čelnik azerbajdžanskog poduzeća kazao je danas i da će konačna odluka o ulaganju u plinsko polje Šah Deniz II biti donesena 17. prosinca, kada će članovi konzorcija i njihovi partneri potpisati ukupno 39 dokumenata.

Ove su godine SOCAR i njegovi partneri u projektu razvoja polja Šah Deniz II odabrali Transjadranski plinovod (TAP) za transport azerbajdžanskog plina u Europu. TAP će se na tursko-grčkoj granici nadovezati na TANAP.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙