FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ograničene opcije ECB-a za poticanje kreditne potražnje - Nowotny

Autor: vmom
BEČ, 11. prosinca 2013. (Hina/Reuters) - Monetarna politika ima ograničen manevarski prostor za poticanje potražnje za kreditima kojima bi se financirala ulaganja, upozorio je danas član upravnog vijeća Europske središnje banke (ECB) Ewald Nowotny.

"Dostupnost kredita sada nije problem, no svjedočimo vrlo slaboj potražnji", kazao je Nowotny, ujedno guverner austrijske središnje banke, na današnjoj konferenciji za tisak o stabilnosti austrijskog bankovnog sustava.

"Mogućnosti u monetarnoj politici više-manje su ograničene. Strana potražnje odlučuje o ulaganjima", dodao je.

U polugodišnjem izvješću o financijskoj stabilnosti austrijska središnja banka (OeNB) ustvrdila je da su austrijske banke povećale omjere kapitala, ali da trebaju uložiti dodatni trud u njihova poboljšanja.

"Daljnje povećanje kapitala i dalje je opravdano sa stajališta OeNB-a, obzirom na rizičnu strukturu izloženosti u srednjoj, istočnoj i jugoistočnoj Europi, ojačala tržišna očekivanja vezana uz regulatorne zahjeve, bolju kapitalizacija banaka istoga ranga i potrebu otplate državne pomoći", kaže se u izvješću središnje banke.

OeNB je ujedno ocijenio stabilnim austrijski bankarski sustav, čiji su sudionici uvelike prisutni u novoj Europi, "uz izuzetak poznatih problematičnih slučajeva".

Oni uključuju nacionaliziranu Hypo Alpe Adria banku, koja uvelike ovisi o pomoći austrijske države.

U predstojećoj analizi banaka predvođenoj ECB-om trebalo bi sudjelovati šest austrijskih banaka - BAWAG PSK, Erste Group Bank, Raiffeisen Zentralbank i njezina dva velika dioničara zemaljske banke Raiffeisen Donja Austrija - Beč i Raiffeisen Gornja Austrija, te Volksbanken grupa.

ECB će provesti analizu bilanci banaka uoči preuzimanja ovlasti za izravan nadzor 128 banaka u idućoj godini.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙