FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zemlje Zaljeva pozdravile "novu orijentaciju" Irana

Autor: bnov
KUVAJT, 11. prosinca 2013. (Hina/AFP) - Arapske zemlje Perzijskog zaljeva pozdravile su u srijedu "novu orijentaciju" Irana spram njih, ali su zatražile i da se ona konkretizira djelotvornim mjerama.

U priopćenju po završetku summita šest zaljevskih zemalja u Kuvajtu, njihovi čelnici "pozdravljaju novu orijentaciju iranske vlasti spram zemalja Vijeća za suradnju u Zaljevu i nadaju se da će je pratiti konkretne mjere s pozitivnim učinkom" na regiju.

U priopćenju Vijeća kaže da su zemlje "pozitivno primile" sporazum o nuklearnoj energiji zaključen u studenom u Ženevi između velikih sila i Irana, ocjenujući da predstavlja "prvi korak prema globalnom i trajnom sporazumu o nuklearnom programu Irana koji izaziva bojazan na međunarodnoj i regionalnoj razini".

Šest zemalja, čiji je predvodnik Saudijska Arabija, istodobno je osudilo iransko "zauzimanje" triju otoka u Zaljevu na koje pravo polažu Iran i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Arapske monarhije također su u priopćenju zatražile povlačenje "svih stranih snaga" iz Sirije, te kazale da "stupovi režima koji imaju krv sirijskog naroda na rukama ne smiju imati nikakvu ulogu u prijelaznoj vladi i političkoj budućnosti Sirije".

Zemlje Vijeća dale su podršku sudjelovanju oporbe na međunarodnoj mirovnoj konferenciji o Siriji nazvanoj Ženeva 2, predviđenoj za 22. siječnja.

(Hina) xbnš ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙