FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iran: Dvojica inspektora IAEA-e u Araku

Autor: mtro
TEHERAN, 7. prosinca 2013. (Hina/AFP) - Dvojica inspektora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) stigla su u subotu u Teheran kako bi u nedjelju posjetili tvornicu za proizvodnju teške vode u Araku, izvijestila je agencija Isna.

Tvornica za proizvodnju teške vode se nalazi na istom mjestu kao i reaktor u Araku, koji Iran namjerava pokrenuti krajem 2014. Iran i IAEA su sredinom studenoga potpisali sporazum koji predviđa pregled tvornice u Araku i rudnika urana u Gašinu, na jugu zemlje.

Iranska organizacija za atomsku energiju je navela u subotu da je dostavila IAEA-i "tražene obavijesti o istraživanjima koja su u tijeku" za novu generaciju centrifuga, korištenih u proizvodnji obogaćenog uranija.

Glasnogovornik je rekao da su te informacije dostavljene u sklopu dogovora o poštivanju sporazuma o neširenju (TNP), izvijestila je službena agencija Irna.

IAEA nije ima pristup mjestu proizvodnje teške vode od kolovoza 2011. Nakon dvije godine pregovora IAEA i Iran su 11. studenoga dogovorili smjernice u šest točaka, koje Teheran treba primijeniti u roku od tri mjeseca.

Osim pregleda tvornica za proizvodnju teške vode u Araku i rudnika urana u Gašinu, sporazum s IAEA-om obvezuje Iran da informira IAEA-u o budućim istraživačkim reaktorima, položajima novih civilnih nuklearnih centara i budućim postrojenjima obogaćivanja uranija.

Agencija dvije godine pokušava razjasniti elemente koji navode da je Iran, uglavnom prije 2003., pokušavao izraditi atomsko oružje pod krinkom civilnog nuklearnog programa.

(Hina) xtm ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙