FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - Hrvatska - za srijedu, 11. prosinca

Autor: mbuj
ZAGREB, 11. prosinca 2013. (Hina) - Objavljujemo najavu događaja Općeg servisa vijesti (OSV) Hrvatska, za srijedu, 11. prosinca:

ZAGREB - Hrvatski sabor sjednicu nastavlja raspravom o Konačnom prijedlogu zakona o mirovinskom osiguranju. Predloženim zakonom predviđa se povećanje dobne granice za umirovljenje od 2031. Dobna granica od 2031. povećavala bi se za tri mjeseca godišnje, što bi značilo da se 2038. u mirovinu ide sa 67 godina. U konačnom prijedlogu, po riječima ministra rada i mirovinskoga sustava Miranda Mrsića, predlaže se ostvarivanje prava na prijevremenu starosnu mirovinu zbog dugogodišnjeg osiguranja za osiguranika koji ima 41 godinu staža osiguranja i 60 godina života, s time da se mirovina ne umanjuje. Također, oni koji nakon stečaja tvrtke završe na Zavodu za zapošljavanje a ne zaposle se u roku od dvije godine, moći će otići u prijevremenu mirovinu, ako za to imaju uvjete, bez penalizacije. Umirovljenicima koji imaju starosnu mirovinu omogućit će se da rade do polovice punog radnog vremena i tako dobiju dodatni prihod, koji bi onda ulazio u porezni cenzus (9,30 sati, Hrvatski sabor, Velika vijećnica, Trg sv. Marka 6).

ZAGREB - Sjednica Odbora za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskog sabora. Na predloženom dnevnom redu je izvješće o radu Upravnog vijeća Hine za 2012. godinu; utvrđivanje prijedloga odluke o imenovanju dijela članova Nadzornog odbora HRT-a te rasprava o inicijativi glavnog ravnatelja HRT-a vezano za izvješća glavnog ravnatelja, Nadzornog odbora i Programskog vijeća HRT-a za 2013. godinu (13,30 sati, dvorana Josipa Jelačića, Hrvatski sabor, Trg sv. Marka 6).

ZAGREB - Ministar zdravlja Republike Hrvatske Rajko Ostojić i ministar zdravstva Republike Makedonije Nikola Todorov potpisat će Plan suradnje između dvaju ministarstava u području zdravstva i medicine od 2013. do 2016. godine. Riječ je o razmjeni informacija i stručnjaka, suradnji u području darivanja i presađivanja organa, usavršavanju zdravstvenih radnika, suradnji u području programa prevencije i ranog otkrivanja karcinoma (13 sati, Ministarstvo zdravlja - velika dvorana, Ksaver 200 a).

ZAGREB - U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta bit će upriličena svečana dodjela 22,2 milijuna kuna vrijednih ugovora o potpori za 17 znanstveno-tehnologijskih projekata financiranih u sklopu Fonda "Jedinstvo uz pomoć znanja" (Unity through Knowledge Fund – UKF) Ministarstva. Uz ministra Željka Jovanovića, novinarima će se obratiti predstavnik Svjetske banke, akademik Dario Vretenar, predsjednik Upravnoga odbora Hrvatske zaklade za znanost; prof. dr. Mile Dželalija, predsjednik Povjerenstva za upravljanje Fondom "Jedinstvo uz pomoć znanja"; Alessia Pozzi, voditeljica programa toga Fonda te prof. dr. Mirko Planinić s zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta, voditelj jednog od ugovorenih projekata. Na natječaj, koji je bio otvoren od 30. listopada 2012. do 1. veljače 2013., pristiglo je 93 projektna prijedloga od kojih je za financiranje izabrano 17. Projekti će trajati dvije godine. Fond ulaže 22,2 milijuna kuna iz zajma Svjetske banke za Drugi Projekt tehnologijskog razvoja, a iz drugih izvora osigurano je još 5,7 milijuna kuna (10,15 sati, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Donje Svetice 38).

ZAGREB - Konferencija "20 godina programa Rodilišta – prijatelji djece u Hrvatskoj - Rezultati i izazovi (1993. - 2013.)" održat će se u organizaciji Ministarstva zdravlja i UNICEF-a, u povodu 20 godina programa za humanizaciju rodilišta i promicanje dojenja te Svjetskog dana UNICEF-a, 11. prosinca (11 sati, hotel Panorama, Trg Krešimira Ćosića 9). Zahvaljujući podršci majkama pruženoj kroz tu inicijativu, danas više od dvije trećine majki svoju djecu doji u prvim mjesecima života, skrb u rodilištima je poboljšana, stvoreni su uvjeti da nijedno rodilište više ne razdvaja majku i dijete nakon poroda. Titulu "Rodilište - prijatelj djece" danas nosi 29 od ukupno 31 rodilišta u Hrvatskoj, a preostala dva su pred ocjenjivanjem. Konferencija će se baviti održivošću postignutih rezultata, a poseban dio konferencije usmjeren je na unaprjeđenje kvalitete skrbi za najranjivije skupine djece, među kojima su prijevremeno rođena djeca i djeca na intenzivnom liječenju. Na konferenciji će govoriti i zamjenik ministra zdravlja Marijan Cesarik, voditeljica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, v.d. Đurđica Ivković, koordinator programa "Rodilišta – prijatelji djece" Josip Grgurić.

ZAGREB - Konferencija za novinare Uprave za upravne i inspekcijske poslove Ministarstva unutarnjih poslova o provođenju Zakona o prebivalištu. Bit će predstavljen i prijedlog novih registracijskih pločica. Nakon konferencije za novinare ispred Ravnateljstva policije moći će se razgledati mobilno šaltersko vozilo Uprave za upravne i inspekcijske poslove (11 sati, amfiteatar Ravnateljstva policije, Ilica 335. Novinari i snimatelji radi pregleda trebaju doći na portu Ravnateljstva policije do 10,30 sati).

Dežurni urednici na desku OSV Hrvatska:

prijepodne - Srebrenka Parlov

poslijepodne - Jasna Nahtigal Lazarić

navečer - Milka Ćurković

telefon: 01/48 08 600

telefaks: 01/48 08 822

e-mail: hina@hina.hr

(Hina) xbma yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙