FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - Hrvatska - za utorak, 10. prosinca

Autor: jnah
ZAGREB, 10. prosinca 2013. (Hina) - Objavljujemo najavu događaja Općeg servisa vijesti (OSV) Hrvatska, za utorak, 10. prosinca:

ZAGREB - Hrvatski sabor 10. sjednicu nastavlja raspravom o prijedlogu Obiteljskog zakona kojim bi se trebala unaprijediti obiteljsko-pravna zaštita djece i odraslih osoba s invaliditetom. Uvodi pravnu zaštitu obiteljskog doma, kada je riječ o jedinom mjestu za stanovanje i zajedničkoj bračnoj stečevini, u trenutku kada dolazi do razvoda braka i kada dijete mora tražiti krov nad glavom. Sud može iznimno donijeti odluku kojom pravo na stanovanje pripada samo jednom roditelju i djeci, sve dok djeca ne postanu punoljetna. Uvodi se 'pravni zastupnik' kao osoba koja će braniti prava djece i njihove interese kada se ona nađu u sudskom postupku, a branit će i interese osoba kojima se oduzima poslovna sposobnost. Uvodi se i obveza savjetovanja kad je u pitanju razvod braka te medijacija kao alternativni način rješavanja spora, a predviđen je i 'plan roditeljske skrbi' u kojem će vrlo jasno biti propisane odluke koje se moraju zajednički donositi, a koje odluke roditelj može donositi sam, kada je dijete s njim, (9,30 sati, Hrvatski sabor, Velika vijećnica, Trg sv. Marka 6).

ZAGREB - Saborski Odbor za poljoprivredu dat će mišljenje na stajalište RH o prijedlogu uredbe Europskog parlamenta i Vijeća o izmjeni uredbe Vijeća koja se odnosi na višegodišnji plan oporavka plavoperajne tune na ističnom Atlantiku i Sredozemlju, (9,30 sati, Hrvatski sabor, dvorana Ivana Kukuljevića, Trg sv. Marka 6).

ZAGREB - Saborski Odbor za ratne veterane razmotrit će prijedlog izmjena i dopuna zakona o smanjenju mirovina određenih prema posebnim propisima o mirovinskom osiguranju, (13,30 sati, Hrvatski sabor, dvorana Ivana Kukuljevića, Trg sv. Marka 6).

OPATIJA - Predsjednik Vlade RH Zoran Milanović u Opatiji će posjetiti Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Sveučilišta u Rijeci, gdje će se najprije sastati sa članovima Uprave Fakulteta, a potom i sa studentima, (11 sati, Primorska 42).

ZAGREB - Potpisivanje Dodatka II Temeljnom kolektivnom ugovoru za službenike i namještenike u javnim službama i potpisivanje Dodatka II Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike, u zgradi Vlade RH, (12 i 13 sati, Banski dvori, Trg sv. Marka 2; snimatelji i fotoreporteri mogu snimiti potpisivanje, nakon čega su predviđene izjave za medije).

ZAGREB - Hrvatski helsinški odbor (HHO) će u povodu Međunarodnog dana ljudskih prava, 10. prosinca, i ove godine, uručiti nagrade za izvanredne zasluge u zaštiti i promicanju ljudskih prava. Svečanost dodjele nagrada održat će se pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leke, (12 sati, aula Hrvatskog narodnog kazališta, Trg maršala Tita).

ZAGREB - U povodu Međunarodnog dana ljudskih prava, zajedničku konferenciju za novinare na temu Tolerancija u hrvatskom društvu održat će četiri pravobraniteljice: pučka pravobraniteljica, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom i pravobraniteljica za djecu (11 sati, Ured pravobraniteljice za djecu, Teslina 10).

ZAGREB - Okrugli stol "Europsko bogatstvo višejezičnosti: Quo vadis croatia?", također povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, organiziraju Građanski odbor za ljudska prava i koalicija nevladinih organizacija Platforma 112 u okviru građanske kampanje "Svi mi- za Hrvatsku svih nas", (10 sati, Hrvatski sabor, dvorana Ivana Mažuranića, Trg sv. Marka 6).

ZAGREB - Mirni prosvjed ispred Hrvatskog sabora održat će hrvatski ratni vojni invalidi iz Domovinakog rata, članovi udruga HVIDR-e iz cijele Hrvatske želeći upozoriti na ugrožavanje svojih egzistecijalnih prava te ignoriranje i neuvažavanje mišljenja i prijedloga hrvatskih ratnih vojnih invalida od strane Ministarstva branitelja i Vlade, (12 sati).

ZAGREB - Izaslanstvo HDZ-a položit će vijenac na grob prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana u povodu 14. obljetnice Tuđmanove smrti, (10 sati, Mirogoj).

ZAGREB - Sindikat hrvatskih učitelja će na konferenciji za novinare govoriti o najavi otkaza Granskog kolektivnog ugovora za osnovnoškolske ustanove, podizanju kaznene prijave protiv ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića zbog neisplate uvećanja plaće i naknade troškova za prijevoz zaposlenicima u osnovnoškolskim ustanovama te o pokretanju peticije da se učitelji proglase službenim osobama (11 sati, Hrvatski učiteljski dom, Trg maršala Tita 4).

Dežurni urednici na desku OSV Hrvatska:

prijepodne - Mate Kovačević

poslijepodne - Srebrenka Parlov

navečer - Jasna Nahtigal Lazarić

telefon: 01/48 08 600

telefaks: 01/48 08 822

e-mail: hina@hina.hr

(Hina) xbdj ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙