FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najoštriji pad kreditiranja tvrtki u Italiji od srpnja 2011. - Banca d'Italia

Autor: vmom
MILANO, 9. prosinca 2013. (Hina/Reuters) - Talijanske banke u listopadu su dodatno smanjile kreditiranje kompanija, uslijed nastavljenog rasta nenaplativih zajmova po nepromijenjenoj godišnjoj stopi od 22,9 posto, pokazali su u ponedjeljak najnoviji podaci talijanske središnje banke.

Banca d'Italia objavila je da su kreditni plasmani prema korporativnom sektoru u listopadu na godišnjoj razini smanjeni za 4,9 posto, što je njihov najoštriji pad od srpnja 2011. godine. U rujnu su smanjeni za 4,2 posto.

Ukupni plasmani prema privatnom sektoru u listopadu su smanjeni za 3,7 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, nakon 3,5-postotnog pada u rujnu, pokazali su podaci središnje banke.

Visoki kreditni rizici ograničili su bankovne kreditne plasmane u Italiji unatoč tome što se talijansko gospodarstvo postupno počelo izvlačiti iz najdublje recesije od Drugog svjetskog rata. Središnja banka pozvala je tamošnje banke da počnu prodavati nenaplative zajmove i time oslobode kapital za nove kreditne plasmane budući da raste zanimanje specijaliziranih ulagača za tom imovinom.

Od dobrih vijesti za zajmodavce izdvaja se rast depozita privatnog sektora u listopadu za 5,4 posto na godišnjoj razini, čime je njihov rast značajnije ubrzao budući da su u rujnu bili uvećani za 3,6 posto.

S druge strane, emisije obveznica banaka postojano se smanjuju i u listopadu su umanjene za sedam posto na godišnjoj razini, gotovo jednako kao i u mjesecu ranije.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙