FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: mtau
ZAGREB, 6. prosinca 2013. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

PARIZ - Ljudski DNK star 400.000 godina rekonstruiran iz kosti otkriven je u španjolskoj špilji Sima de los Huesos na sjeveru zemlje, što je otkriće bez presedana koje bi moglo omogućiti da se otputuje još dalje u prošlost te se doznaju još precizniji podaci o putevima naših predaka. Najstariji dosad sekvencionirani ljudski genom ima "samo" 70.000 do 80.000 godina i pripada djevojčici iz grupe primitivnih hominida, čiji su ostaci pronađeni u sibirskoj špilji Denisovo i pretpostavlja se da su zasebna vrsta srodna neandertalcima i homo sapiensima. Analizom DNK kostiju pronađenih u Simi de los Huesos ustanovljeno je da se ona može dovesti u vezu s onom pronađenom kod denisovanaca, ali ne i neandertalaca. "Neočekivani rezultati pokazuju da su neandertalci i homo sapiensi imali složenu evoluciju. Nadam se da će nova istraživanja uspjeti pojasniti genetske veze između hominida iz Sime de los Huesosa i neandertalaca s jedne te denisovanaca s druge strane", stoji u priopćenju jednoga od autora istraživanja, Juana-Luisa Arsuage, direktora Centra za istraživanje evolucije i ljudskog ponašanja u Madridu. Španjolska špilja smještena je tridesetak metara ispod površine zemlje, zasićena je vlagom, a stalna prosječna temperatura u njoj iznosi oko 10,6 stupnjeva Celzijevih. Riječ je o najvećem nalazištu fosilnih ljudskih ostataka iz srednjega pleistocena, starih između 500.000 i 120.000 godina. Osim životinjskih kostiju, profesor Arsuaga i njegovi suradnici ondje su pronašli i 28 ljudskih kostura. Znanstvenicima preostaje da usporede novopronađeni DNK s onim otkrivenim kod neandertalaca i denisovanaca, homo sapiensa i ostalih primata. Izostanak najnovijih mutacija u genomu kostiju iz španjolske špilje ukazuje na to da su hominidi (svi članovi biološke obitelji Hominidae) španjolskim tlom hodali prije 400.000 godina, pokazuje istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu Nature.

ZAGREB - Najveći brod na svijetu, dugačak gotovo petsto metara porinut je u četvrtak u Južnoj Koreji. Brod Prelude dugačak je 488 metara, vlasnik mu je naftna kompanija Shell, širok je 74 metra, a s maksimalnim teretom bit će težak šesto tisuća tona. Riječ je o plovnom pogonu za ukapljeni plin pomoću kojega će Shell moći na moru proizvoditi prirodni plin i ohladiti ga na -162 Celzijeva stupnja kako bi se ukapljen lakše transportirao svijetom. Očekuje se da će Prelude proizvoditi 3,6 miljuna tona ukapljenog prirodnog plina na godinu, a kapacitet njegovih skladišta odgovara kapacitetu 175 olimpijskih bazena. U kolovozu su spojene dvije polovice trupa broda, odvojeno napravljene u brodogradilištu. Prelude je tako pretekao brod Emma Maersk koji je s 397 metara dosad bio najduži brod na svijetu.

BOSTON - Stručnjaci za pitanja sigurnosti otkrili su oko dva milijuna ukradenih lozinki za Facebook, Google, Twitter i Yahoo. Stručnjaci iz Trustwave SpiderLabs kazali su da su otkrili te podatke dok su istraživali server u Nizozemskoj koji su koristili cyber kriminalci za kontrolu čitave mreže računala. Kompanija je kazala da je o krađi obavijestila vlasnike više od 90.000 web stranica i internetskih poslužitelja. Radi se o 326.000 Facebook računa, 60.000 Google-ovih računa, više od 59.000 Yahoo-ovih, te gotovo 22.000 Twittter računa, kaže Spiderlabs. Facebook i Twitter kazali su da su "resetirali" lozinke pogođenih korisnika. Glasnogovornica Googlea nije imala komentara, dok se do predstavnika Yahoo-a nije moglo doći. Žrtve su, među ostalim, iz SAD-a, Njemačke, Singapura i Tajlanda. Analiza stavljena na SpiderLabs blog pokazala je da su najčešća lozinka "123456" koja je korištena u 16.000 računa. Nadalje, to su "password", "admin" i "123". Neovisni stručnjak za sigurnost Graham Cluley kazao je da ljudi neobično često koriste takve jednostavne lozinke te ih ponavljaju na više računa, iako znaju da im je iznimno lako ući u trag. Dodaje da su takve šifre potpuno beskorisne.

NEW YORK - Gotovo tri četvrtine američkog nijemog filma je izgubljeno, a nasljeđe koje je dovelo Hollywood u prvi plan filmske industrije između 1912. i 1929. je u opasnosti, priopćila je američka Kongresna knjižnica. Prva sveobuhvatna studija koja se bavi američkim dugometražnim nijemim filmom otkrila je uznemirujuću sliku - 70 posto dugometražnog nijemog filma izgubljeno je. Klasici nijemog filma poput "Velikog Gatsbyja" iz 1926., prvog u seriji od nekoliko verzija snimljenih po romanu F. Scotta Fitzgeralda, verzija "Kleopatre" iz 1917. i "London poslije ponoći" iz 1927. nalaze se među izgubljenim filmovima. "Kongresna knjižnica želi izvijestiti da gubitak američkih nijemih filmova predstavlja alarm jer je to nepovratan gubitak za našu kulturu", rekao je James H. Billington iz te knjižnice. Oko 11.000 nijemih filmova američkog podrijetla objavljeno je od 1912. do 1929. Samo 14 posto, ili oko 1.575 naslova, postoji u njihovom originalnom formatu od 35 m. Pet posto filmova koji su preživjeli nije kompletno, a jedanaest posto onih koji su cjeloviti snimljeni su u formatu od 28 mm ili 16 mm. "Izgubili smo većinu kreativnog zapisa iz doba koje je dovelo američku kinematografiju na najvišu točku svjetskih kinematografskih postignuća u 20. stoljeću", rekao je Billington u priopćenju. Studija "Preživljavanje američkog nijemog filma: 1912-1929." koju je naručio Nacionalni odbor za očuvanje filma također pokazuje da je 26 posto od više od 3.300 filmova koji su preživjeli u bilo kojem formatu pronađeno u drugim zemljama. Češka ima najviše američkih nijemih filmova izvan SAD-a. Izvješće odaje priznanje prekomorskim arhivistima koji su pridonijeli očuvanju mnogih takvih filmova.

OSAKA - Japanska policija otkrila je osamdesetak gmazova, među kojima i jednu zmiju dugu tri metra kao i otrovne guštere, u jednosobnom stanu u Osaki. Policajce je upozorio susjed kojeg je uhvatila panika kad je uočio zmijurinu koja je izašla iz stana i gmizala po zidu, rekla je policija. Kada je ušla u stan od deset kvadrata, policija je otkrila gmazove među kojima i trometarsku bou constrictor. Vlasnik te menažerije, 40-ogodišnji muškarac, nije uhićen nego je njegov dosje predan pravosuđu. "Rekao nam je da je držao gmazove kao kućne ljubimce i hranio ih smrznutim miševima. Istražujemo kako bismo utvrdili kako se dokopao svih tih životinja", kazao je policajac.

LONDON - Engleski Stafford odlučio je nagraditi sa 75 funti osobe koje tuže vlasnike pasa koji nisu pokupili njegov izmet s ulice. "Odsad će svaka osoba koja dostavi informacije kojima će se moći ući u trag vlasniku ili koja dostavi njegovo ime dobiti 75 funti", objavila je u priopćenju lokalna uprava Stafforda. Svotu će morati platiti vlasnik psa koji nije poštivao svoje obveze, jer je općina već sve učinila da bi se pseći izmet skupljao - postavila je i besplatne vrećice i kante za smeće. "Normalno je da stanovnik koji brine za opći interes i koji nam je pomogao da se borimo protiv nečeg što nije samo odbojno nego ima i posljedice za zdravlje bude nagrađen, a da neodgovorni vlasnik plati kaznu", rekao je lokalni dužnosnik Frank Finlay, zadužen za zaštitu okoliša i zdravlje. "Javnost podržava naše stajalište koje je 'nulta tolerancija' kada se radi o tom pitanju.. Dakle, smatramo da je pravedno uzeti novac od onih koje nije briga za okoliš ni za zdravlje drugih i dati ga onima koji se za to zalažu", pojasnio je. Dvije druge britanske regije - Derbyshire i West Midlands - odlučile su se boriti protiv jednog drugog problema te daju čak do 1.000 funti osobama koje upozore na pijane vozače prigodom božićnih i novogodišnjih blagdana.

HONG KONG - Nunčake Brucea Leeja, glumca i majstora borilačkih vještina, kao i drugi predmeti koji su pripadali toj legendi kung fua bit će ponuđene na dražbi u četvrtak u Hong Kongu. Ukupno 14 predmeta, među kojima i nunčake, nalaze se na dražbi povodom 40. obljetnice njegove smrti, a kuća koja organizira aukciju Spink China procijenila je ukupnu vrijednost na nešto manje od 100.000 eura. Predmeti koji će biti ponuđeni pripadali su jednoj kolekciji kojoj su ih prepustili prijatelji ili roditelji Bruce Leeja. Glavni predmet na aukciji je žuto-crni kombinezon koji je kung fu majstor nosio u filmu "Igra smrti". Taj film sniman 1973. nije uspio završiti. Bruce Lee je zajedno sa suprugom otvorio 1964. školu kung fua koja je brzo postala popularna pa je kod njih trenirao i poslije poznati filmski junak Chuck Norris. Bruce Lee umro je od moždanog edema 20. srpnja 1973. u dobi od 32 godine.

TOKIO - Japanska policija šezdesetak puta reagirala je na pozive jedne žene dok joj nije bilo dosta te je dotičnu privela i utvrdila da je ona u šest mjeseci policijski broj nazvala 15.000 puta, a svaki put bez razloga. Nakon što su je pokušali uvjeriti da prestane telefonirati, policija u Sakaiju, gradu koji pripada okrugu Osake, odlučila je privesti na informativni razgovor Tomomi Monmae, nezaposlenu 44-ogodišnjakinju, rekao je za AFP glasnogovornik policije. "Jednom je nazvala hitni broj 927 puta u jednom danu, to je bilo 30. srpnja. Nije si čak dala truda ni izmisliti neku priču, samo je pričala sve što joj je prolazilo kroz glavu". "Pitam se nije li žena naprosto usamljena", rekao je glasnogovornik, dodajući da ne izgleda da žena pati od neke psihičke bolesti.

(Hina) xmaš ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙