FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HSP BiH za preustroj Federacije BiH u dvije veležupanije

Autor: zkre
MOSTAR, 22. studenog 2013. (Hina) - Hrvatska stranka prava BiH koja je dio vladajuće većine u Federaciji BiH, predložila je da se ovaj entitet preustroji u dvije veležupanije od kojih bi jedna imala većinu Hrvata umjesto sadašnjih deset županija, priopćeno je u petak iz HSP-a BiH.

Ekspertna skupina koju je osnovalo veleposlanstvo SAD-a u BiH predložilo je amandmane za izmjenu ustava Federacije BiH s kojima HSP BiH nije zadovoljan smatrajući da se nisu uzeli u obzir prigovori Hrvata koji su u podređenoj političkoj, socijalnoj, gospodarskoj i kulturnoj poziciji.

"HSP BiH drži kako se ovakav prijedlog ustavnih promjena u Federaciji BiH može prihvatiti samo uz uvjet ako se Federacija BiH ustroji na način da se sastoji od dvije veležupanije od kojih bi jedna bila s hrvatskom većinom", navodi se u priopćenju izdanom nakon sjednice Glavnog stana HSP-a BiH.

Pri tome su pojasnili da bi veležupanije trebale zadržati nadležnosti koje sada imaju deset županija te im se prirodati podijeljene nadležnosti između između Federacije i županija. Po tome prijedlogu Federacija BiH bi zadržala one nadležnosti koje joj isključivo pripadaju.

Glavni stan HSP-a BiH kritizirao je i HDZ BiH koji traži dodatna jamstva kako bi se Hrvatima osigurala mogućnost izbora člana BiH Predsjedništva u okviru pregovora koji se uz posredovanju Europske unije vode oko provedbe presude Suda za ljudska prava u Strasbourgu u slučaju Sejdić-Finci.

Po HSP-u BiH Hrvatima dovoljno jamstvo daje da se drugi član Predsjedništva bira iz pet većinskih hrvatskih županija.

HSP BiH pozvao je i hrvatske državljane s pravom glasa u BiH da podrže zahtjev udruge 'U ime obitelji' te da na referendumu glasuju za uvrštavanje odrednice braka kao zajednice muškarca i žene u ustav Hrvatske.

(Hina) xzkre ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙