FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predsjednik slovenskog parlamenta s hrvatskim društvima

Autor: lfia
LJUBLJANA, 2. prosinca 2013.(Hina) - Predsjednici šest hrvatskih kulturnih društava koja djeluju u Sloveniji sastali su se u ponedjeljak s predsjednikom slovenskog parlamenta Jankom Veberom, te mu predstavili probleme financiranja manjinskih hrvatskih udruga i nastojanja da Hrvati u Sloveniji dobiju status manjine.

Veber je izjavio da je s njihovom inicijativom upoznat, no da na slovenski parlament nije upućen odgovarajući prijedlog za promjenu ustava.

Slovenski ustav definira Republiku Sloveniju kao nacionalnu državu slovenskog naroda, a status "autohtonih manjina" kojima se priznaje pravo političkog nastupanja i reprezentiranosti u parlamentu priznaje samo talijanskoj manjini u primorskom dijelu države, te madžarskoj manjini u Prekmurju, a ne na primjer i hrvatskoj i srpskoj manjini u Beloj Krajini, pa se pripadnici svih naroda s područja bivše Jugoslavije u Sloveniji smatraju posljedicom novih migracija i "novim manjinama".

Veber je predsjedniku Saveza hrvatskih društava u Sloveniji Petru Antunoviću, te predsjednicima manjinskih udruga iz Ljubljane, Novog Mesta i nekih drugih većih gradova rekao da će se slijedećih dana susresti s predsjednikom hrvatskog Sabora Josipom Lekom s kojim će razgovarati i o pitanju manjina.

(Hina) xfl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙