FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenskom ministru financija u parlamentu izglasovano povjerenje

Autor: lfia
LJUBLJANA, 21. studenog 2013.(Hina) - Slovenski ministar financija Uroš Čufer ostaje na dužnosti i nakon interpelacije oporbe koja je u parlamentu za njegovu smjenu podnijela interpelaciju.

Za interpelaciju je nakon višesatne rasprave u noćnim satima na četvrtak glasovalo 28 zastupnika, a 48 je bilo protiv.

Interpelaciju su podnijeli zastupnici oporbene Slovenske demokratske stranke (SDS), koji tvrde da je Čufer dopustio izdavanje više od milijarde eura državnih jamstava za tzv. kontroliranu likvidaciju dviju manjih privatnih banaka (Probanke i Factor banke). Čufer je, braneći se od kritika da je te dvije banke i njihove deponente doveo u privilegiran položaj u odnosu na ostale, rekao da je nekontrolirani stečaj tih dviju banaka, da su središnja banka i vlada to dopustile, mogao kontaminirati i ostale banke i dovesti do povlačenja depozita iz svih banaka, s mnogo štetnijim posljedicama na stabilnost cijelog financijskog sustava.

Oporbeni zastupnici tvrde da su Čufer i vlada Alenke Bratušek odgovorni za veliko zaduživanje uz visoke kamate, te da je tempo zaduživanja sadašnje vlade tri puta brži od zaduživanja u vrijeme vlade Boruta Pahora.

Čufer je u odgovoru sve kritike zanijekao, rekavši da vlada uspješnim izdavanjem dionica na američkom tržištu sredinom godine i na euro-tržištu prije tjedan dana redefinira svoju poziciju prema Europskoj komisiji i financijskim tržištima i da stvara uvjete za ponovni gospodarski rast, što bi trebalo doći do izražaja kad se objave podaci o stanju u slovenskim bankama kroz koji tjedan.

(Hina) xfl yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙