FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PIC: Bez obzira na izbore 2014. nastaviti reforme u BiH

Autor: rmav
SARAJEVO, 5. prosinca 2013.(Hina) - Napredak u Bosni i Hercegovini je nužan i mora se vidjeti odmah a međunarodna zajednica ostaje spremna u tome pomoći, zaključak je što su ga nakon dvodnevnog zasjedanja u Sarajevu donijeli visoki dužnosnici ministarstava vanjskih poslova država-članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC).

To tijelo čine najutjecanije zapadne zemlje te Rusija i Turska kao predstavnica Organizacije islamske konferencije (OIC).

Predstavljajući zaključke visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko kazao je u četvrtak novinarima kako je pozornost bila usmjerena na pitanja koja se "neposredno tiču života građana".

"Vladajuće strukuture trebaju obaviti svoj posao. Međunarodna zajednica to neće učiniti za njih", kazao je Inzko dodajući kako treba odbaciti konstatacije da se ništa ne može učiniti u 2014. jer će u njoj biti održani izbori.

Izravno je prozvao tek političke lidere iz Republike Srpske označivši ih odgovornima za ugrožavanje integriteta BiH kao države i dovođenja u pitanje njezina opstanka.

Inzko je ustvrdio kako je "strpljivi" angažman Europske unije do sada dao priliku BiH da napreduje ka članstvu a na domaćim političarima ostaje da to i iskoriste.

Vladavina prava je po ocjeni članova Upravnog odbora PIC-a i dalje među najvažnijim pitanjima a to znači i očuvanje neovisnosti pravosuđa.

"Posebna je zabrinutost izražena zbog neprekidnih nastojanja da se ugrozi autoritet pravosudnih tijela", kazao je Inzko no nije imenovao nikoga tko je za to ugrožavanje odgovoran.

Vlastima u BiH upućen je i poziv da hitno pokrenu reformu obrazovanja u BiH kako bi se izbjegla postojeća diskriminacija i segregacija. Podsjetio je kako je obveza koju je BiH preuzela još prije 11 godina no do danas ništa nije učinila.

"To će predstavljati prepreku na putu ka Europi", izjavio je Inzko dodatno upozorivši kako obrazovanje u BiH uopće ne nudi potrebnu kvalitetu.

"Domaće institucije" naveo je i kao adresu koja se treba pozabaviti zahtjevima bošnjačkih roditelja čija djeca idu u škole u Republici Srpskoj a nije im osigurano pravo da slušaju tzv. nacionalnu skupinu predmeta zbog čega već 56 dana prosvjeduju pred sjedištem Ureda visokog predstavnika (OHR) u Sarajevu.

Inzkov zamjenik Tamir Waser dodatno je istaknuo zabrinutost stanjem u Mostaru gdje još nisu održani lokalni izbori jer je gradski status proglašen neustavnim s ranijim podjelama na unutargradske izborne jedinice.

"Lokalni izbori u Mostar moraju biti održani najkasnije do listopada 2014.", kazao je Waser.

Dodao je kako vladajuće stranke u Mostaru još nisu iznijele "ozbiljne prijedloge" kako riješiti ustroj Mostara što je ocijenjeno nedopustivim.

(Hina) xrmav ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙