FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vijećnici Hrasta: komuniciraju li grad i Ministartsvo zaštite okoliša?

Autor: skal
VARAŽDIN, 5. prosinca 2013. (Hina) - Dvojica vijećnika "Hrasta" u varaždinskom Gradskom vijeću, Božidar Cecelja i Ladislav Ilčić, koji je i predsjednik stranke, danas su na konferenciji za novinare postavili pitanje postoji li komunikacija između grada i Ministarstva zaštite okoliša o rješavanju problema baliranog otpada.

Na prošlu sjednicu Gradskog vijeća tema baliranog otpada bila je hitno uvrštena u dnevni red, ali je gradonačelnik Goran Habuš zatražio prekid sjednice do 10. prosinca kako bi osigurano tjedan dana za dobivanje informacija iz Ministarstva zaštite okoliša. Objasnio je da grad, nakon ministrove izjave da se rješavanje problema baliranog otpada "prebcuje" na inspekciju zaštite okoliša i ministarstvo, nije zaprimio nikakav pisani dokument ni rješenje.

Vijećnici Hrasta pitaju i zašto je Fond za zaštitu okoliša odustao od sufinanciranja zbrinjavanja otpada u iznosu od 40 posto; je li postignuti Ugovor o tome iz 2010. još važeći, a ako nije, tko ga je i kada stavio van snage.

Cecelja je u javnost izašao i s informacijom da je Fond bio spreman sufinancirati predobradu otpada, koju je ponudio koncesionar Cezar, tvrtka koja je na natječaju grada Varaždina dobila posao zbrinjavanja oko 120.000 baliranog otpada. Smatra da bi oni to mogli napraviti u susjednom MBO pogonu udaljenom svega 100-tinjak metara od odlagališta, u kojem se već sada obrađuje otpad iz drugih dijelova Hrvatske.

Cecelja i Ilčić se zalažu da svi koji mogu pomoći oko rješavanja problema baliranog otpada sjednu za stol i što hitnije rješe taj problem.

Dotaknuli su se i problema zbrinjavanja novonastalog otpada, za što je koncesiju dobila varaždinska tvrtka Univerzal. Po njima, sporno je što je nakon potpisivanja ugovora došlo do sklapanja aneksa tog ugovora, što je protuzakonito, tvrdi Cecelja. Također, brine ga i činjenica što na novim računima nema točne specifikacije troškova, a samu izmjenu cjenika komunalna tvrtka Varkom nije na vrijeme, po zakonu, objavila, čime će se u konačnici oštetiti građani.

Vijećnike Hrasta smeta i nedavna odluka Gradskog vijeća da grad Varaždin na sebe preuzme potraživanja odnosno dugovanja NK Varaždina, koja će se u procesu preoblikovanja pretvoriti u dionice odnosno vlasnički udio grada, kao i činjenica da će grad s dodatnih milijun kuna pomoći klubu u procesu privatizacije. Smatraju da je to bacanje novaca i da se ta sredstva mogu puno kvalitetnije utrošiti.

Ladislav Ilčić iskoristio je konferenciju za novinare da zahvali svim Varaždincima koji su na nedavnom referendumu glasali za to da u Ustav uđe definicija braka kao zajedica žene i muškarca. Izrazio je zadovoljstvo što se, kako je rekao, Hrvatska odlučila na drugačiji put od zemalja zapadne Europe i SAD-a koji, po tom pitanju, smatra krivim.

(Hina) xskal yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙