FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Varaždinski otpad "prebacuje se" na sljedeću sjednicu

Autor: skal
VARAŽDIN, 2. prosinca 2013. (Hina) - Balirani otpad u Varaždinu, pošto je ministar Mihael Zmajlović, nezadovoljan brzinom i načinom kako grad rješava taj problem, „prebacio“ rješavanje tog problema na inspekciju zaštite okoliša i ministarstvo, bio je tema današnje sjednice varaždinskoga Gradskog vijeća no sjednica je prekinuta, a nastavak najavljen za sljedeći tjedan.

Naime, točka je po hitnom postupku uvrštena na dnevni red, ali rasprave i mogućih odluka nije bilo jer je gradonačelnik Goran Habuš zatražio prekid sjednice do 10. prosinca. Takav zahtjev potkrijepio je činjenicom da, osim ministrove izjave, grad Varaždin nije zaprimio nikakav pisani dokument ni rješenje vezano uz balirani otpad.

Prekidom sjednice osigurano je tjedan dana za dobivanje informacija iz ministarstva i dodatne konzultacije s odvjetnicima, objasnio je Habuš.

Nastavak sjednice najavljen je za utorak, 10. prosinca.

Novi problem u vezi sa odlaganjem oko 120.000 tona baliranog otpada, smještenog na južnom ulazu u grad, nastao je prošle srijede nakon izjave ministra Zmajlovića u središnjem dnevniku HRT-a da je nezadovoljan načinom na koji grad Varaždin rješava taj problem i da Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za takav način zbrinjavanja otpada neće dati novac. Zmajlović je to opravdao tvrdnjom da premještanje baliranog otpada iz jednog dijela Hrvatske u drugi ne znači njegovo zbrinjavanje i sanaciju. Također je rekao kako u Hrvatskoj nema kapaciteta da se tolika količina otpada zbrine na prihvatljiv način i u razumnom roku. Najavio je raspisivanje međunarodnog natječaja i najvjerojatnije spaljivanje varaždinskog otpada u jednoj od spalionica izvan Hrvatske, prije čega će se analizirati njegov sastav.

Varaždinsko Gradsko vijeće u ožujku ove godine prihvatilo je naime prijedlog da se koncesija za zbrinjavanje otpada povjeri zagrebačkoj tvrtki CEZAR, koja se obvezala premjestiti otpad na drugo mjesto u Hrvatskoj u roku od 120 dana. Međutim, ugovor o tome do danas nije potpisan jer je gradonačelnik Habuš čekao odgovor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u vezi sa sufinanciranjem troškova zbrinjavanja otpada.

(Hina) xskal yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙