FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europski veleposlanici se potiho vraćaju u Damask

Autor: vrad
BEJRUT, 29. studenog 2013. (Hina/AFP) - Veleposlanici i osoblje europskih obavještajnih služba potiho su se vratili u Damask gdje će nastaviti razgovore sa sirijskim čelnicima u času kada režim dobiva vojnu prednost pred pobunjenicima, rekli su diplomati.

"U svibnju smo se počeli postupno vraćati, spočetka stidljivo, na dan, zatim na dva, pa na tri i sada onamo idemo jedan do dva puta na mjesec", rekao je europski veleposlanik s vjerodajnicama u Damasku koji je od prosinca 2012. baziran u Bejrutu.

Dok češka veleposlanica Eva Filippi nije ni odlazila iz Damaska, diplomatski predstavnici Austrije, Rumunjske, Španjolske, Švedske, Danske i otpravnik poslova Europske unije redovito dolaze u sirijsku prijestolnicu a neki su čak prije dva dana bili na tiskovnoj konferenciji zamjenika sirijskog ministra vanjskih poslova Fajsala Mokdada.

Jedina zabrana koju su njihove vlade uvele diplomatima u Damasku jest da se ne smiju sastajati sa 179 sirijskih čelnika koji su "povezani sa silovitim progonom civilnog stanovništva, bilo tako što su podupirali režim ili su od njega imali korist".

Tu crnu listu je sastavila Europska unija u okviru sankcija protiv režima koji se sučelio s miroljubivim prosvjedima što su se tijekom mjeseci prometnuli u oružanu pobunu.

"Ne možemo kontaktirati s takvim osobama ali ako nas pozovu i ako je nazočan netko od njih, nećemo mu okrenuti leđa a ako nam se obrati odgovorit ćemo mu", rekao je drugi europski diplomat.

"EU nikada nije tražio od svojih članica da zatvore svoja veleposlanstva. Bio je to zapravo znak potpore oporbi koji su predložili 'prijatelji Sirije' ali mislim da će se neki moji europski kolege u prvom polugodištu 2014. vratiti u Damask", dodao je.

Skupinu 'Prijatelja Sirije' čini jedanaest zapadnih i arapskih zemalja koji podupiru političke protivnike Bašara al-Asada. Niz zemalja poput Francuske, Velike Britanije, Njemačke i Nizozemske protjerale su sirijske veleposlanike.

Zamjenik sirijskog ministra vanjskih poslova Mokdad izjavio je u srijedu da Sirija, opustošena u krvavom ratu, "nije izolirana" na diplomatskom polju.

(Hina) xvrad ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙