FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Makroekonomija: industrijska proizvodnja pala sedmi mjesec zaredom?

Autor: neba
ZAGREB, 29. studenog 2013. (Hina) - Državni zavod za statistiku objavit će danas podatke o industrijskoj proizvodnji u listopadu, a makroekonomisti očekuju njezin pad sedmi mjesec zaredom.

Četiri makroekonomista, koja su sudjelovala u anketi Hine, procjenjuje u prosjeku da je u listopadu industrijska proizvodnja pala za 3,5 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Svi očekuju pad, i to između 2,5 i 4,0 posto.

Bio bi to manji pad nego u rujnu, kada je proizvodnja potonula 4,0 posto.

Nakon rasta na početku godine, od travnja industrijska proizvodnja neprestano slabi, pa je ukupno u prvih devet mjeseci ove godine skliznula za 1,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Najveće prepreke za rast proizvodnje predstavljaju slabost domaće i inozemne potražnje. Uz to, industrijski je sektor i dalje u fazi restrukturiranja.

„Intenzivno restrukturiranje prerađivačkog sektora te slabost domaće i inozemne potražnje trebali bi dovesti do daljnjeg pada proizvodnje, pa bi u listopadu pad industrijske proizvodnje mogao zadržati dinamiku iz prethodnog mjeseca“, navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

Danas će biti objavljena i prva procjena bruto domaćeg proizvoda u trećem tromjesečju, a makroekonomisti prognoziraju da je gospodarstvo palo osmi kvartal zaredom.

Podaci o industrijski proizvodnji u listopadu bit će, pak, prva naznaka gospodarskih kretanja u četvrtom kvartalu.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙