FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rijeka: tribina o društvu bez stigme

Autor: dsil
RIJEKA, 2. prosinca 2013. (Hina) - Tribina "Društvo bez stigme" održana je danas u riječkoj Gradskoj vijećnici, a namjera organizatora - udruge Terra bila je osvijestiti nužnost izbjegavanja stigmatiziranja marginaliziranih skupina poput ovisnika, beskućnika i članova LGBT zajednice.

Tribina je dio istoimene kampanje koju udruga Terra provodi u sklopu projekta "Together in Action", a njome je ujedno obilježen i 1. prosinca, Svjetski dan borbe protiv AIDS-a i Mjesec borbe protiv ovisnosti.

Predsjednica udruge Terra Ilinka Serdarević pozvala je mjerodavne državne institucije da svim stigmatiziranim osobama pomognu ostvariti njihova prava, posebice socijalna prava i prava na zdravstveno osiguranje, ističući da ih to u ovom trenutku najviše opterećuje.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel ocijenio je na tribini da je "ono što se jučer dogodilo nešto na što Hrvatska ne može biti ponosna" te da zato treba "što češće javno govoriti o društvu bez stigme".

"Referendum je bio usmjeren prema istospolnim zajednicama, a danas se već možemo pitati tko je sljedeći. Povijest nas uči kako je sve završavalo kada se ovako radilo, ali nadam se da se to slobodnomislećima neće dogoditi i da sutra nećemo hodati sa žutim trakama oko rukava", rekao je Obersnel.

Dejan Travica iz te udruge, iznoseći podatke o broju zaraženih HIV-om u svijetu, rekao je kako se procjenjuje da je 2012. godine zaraženo 2,3 milijuna osoba, što je za trećinu manje u odnosu prema 2011. godini.

Po podatcima registra za HIV Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo, od 1985. do sredine studenoga ove godine registrirane su 1102 osobe zaražene HIV-om, od kojih je 420 oboljelo od AIDS-a. U istom je razdoblju 176 osoba umrlo od AIDS-a, rekao je Travica.

U sklopu tribine Forum kazališna skupina "Alarm", koja djeluje u sklopu Društva za kibernetiku psihoterapije, izvela je kazališnu predstavu "Da, ali..." koja problematizira stigmatizaciju liječenih ovisnika.

(Hina) xdsil yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙