FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Socijalni dijalog u kriznim situacijama- nužno ga uspostaviti u Brodosplitu, u Dalmacijavinu ostvaren

Autor: pgas
SPLIT, 12. studenog 2013. (Hina) - Na večerašnjoj tribini Hrvatskih laburista- stranke rada u Splitu, posvećenoj razvoju socijalnog dijaloga u kriznim situacijama , rečeno je da je u Brodosplitu nužno što žurnije uspostaviti socijalni dijalog između Uprave i sindikalnih predstavnika kako bi se lakše prevladavale poteškoće u toj tvrtki.

Predsjednik ogranka Hrvatskih laburista- stranke rada Lukica Bucat je istaknuo kako je tribina potaknuta stanjem u Brodosplitu, gdje su nedavno izbile napetosti između Uprave i radnika, te u Dalmacijavinu koji je nastavlja s proizvodnjom u stečajnom postupku.

Predsjednik Nezavisnog sindikata Brodosplita Zvonko Šegvić i povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u splitskom škveru Joško Franić su rekli kako očekuju da će se ispoštovati dogovor postignut na nedavnom sastanku predsjednika Republike Ive Josipovića sa sindikalistima i predstavnicima uprave Brodosplita.

„Na tom je sastanku kod predsjednika Josipovića dogovoreno da se omogući sindikalni rad u Brodosplitu i mi očekujemo da će se to i ispoštovati“, rekao je Franić.

Predsjednik makarske podružnice Hrvatskih laburista-stranke rada Ivica Šoda, koji je također sudjelovao na tribini istaknuo je kako je vlasnik Brodosplita Tomislav Debeljak u tom poduzeću osnovao 58 novih tvrtki, a to po njemu, predstavlja "laganu eutanaziju Brodosplita“.

Stečajni upravitelj Dalmacijavina Perica Mitrović je naglasio kako je suradnja poslodavaca i sindikata nužna ako se želi nastaviti proizvodnja u nekom poduzeću te da on kao stečajni upravitelj Dalmacijavina surađuje upravo sa sindikalistima.

„U Dalmacijavinu smo ostvarili socijalni dijalog sa sindikatima i pri smanjenju broja radnika s oko 450 na sadašnjih 250 upravo smo od sindikata tražili da utvrde koji su radnici u lakšoj, a koji u težoj poziciji , da im se pomogne“, pojasnio je Mitrović. Pri tomu je istaknuo kako sindikati ne smiju na sebe preuzimati upravljački dio neke tvrtke.

Po njegovim riječima, u Dalmacijavinu, iako je u stečajnom postupku, nastavku proizvodnje osim socijalnog dijaloga sa sindikalistima, pomoglo je i to što poduzeće ima 250 hektara vinograda i tržište.

Mitrović je također upozorio kako će 2014. godina biti još teža i povećat će se broj stečajnih postupaka u Hrvatskoj te će biti nužna veća suradnja između uprava tvrtki i sindikalista.

Profesorica Jadranka Polović, stručnjak za tranzicijske procese, rekla je kako je na svjetskoj razini aktualna kriza sindikalnog pokreta, te da su u Hrvatskoj sindikati međusobno podijeljeni.

„Država je sve više zaštitnik poslovnog svijeta i nužna je veća uloga sindikata na suzbijanju takvog trenda“, poručila je ona.

(Hina) xpgas yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙