FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kosovo: Srbima vlast u 10 općina, Thacijeva stranka izgubila četiri

Autor: vili
BEOGRAD, 2. prosinca 2013. (Hina) - Najveći gubitnik lokalnih kosovskih izbora na Kosovu je Demokratska partija Kosova (PDK) premijera Hashima Thacija koja je ostala bez vlasti u četiri općine, dok je s osvojenih devet od deset općina na sjevernom i u središnjem dijelu Kosova u većinskim srpskim sredinama dominatna Građanska inicijativa "Srpska", koju podupire službeni Beograd, pokazuju u ponedjeljak preliminarni rezultati Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) u Prištini.

Računajući i prvi izborni krug, lista "Srpska" osvojila je vlast u devet od ukupno 10 općina sa srpskom većinom - u sve četiri općine na sjeveru te pet općina u središnjem dijelu, izuzev Štrpca na jugu, gdje je pobijedila Samostalna liberalna stranka, koja već sudjeluje u vladi Hashima Thacija.

U sjevernom dijelu Mitrovice vodi kandidat "Srpske" Krstimir Pantić, iako je on već u nedjelju navečer proglasio svoju pobjedu s oko 10 posto više osvojenih glasova od protukandidata Olivera Ivanovića.

U općinama s albanskom većinom najveće iznenađenje je Priština, gdje je kandidata Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isu Mustafu pobijedio Spend Ahmeti, predstavnik oporbenog pokreta "Samoopredjeljenje", političke grupacije koja se zalaže za prekid pregovora s Beogradom.

Po preliminarnim rezultatima SIP-a, na temelju između 90 i 100 posto prebrojanih glasova, Demokratski savez Kosova vodi u šest općina, tri općine dobila je Thacijeva Demokratska partija Kosova (PDK), dvije Alijansa za budućnost Kosova Ramusha Haradinaja, dok je u južnom djelu Mitrovice i u Đakovici pobijedila Alijansa za novo Kosovo poduzetnika Behgjeta Pacollija, a općinu Mališevo dobila je Građanska inicijativa za Mališevo.

Thacijeva PDK najveći je gubitnik drugog kruga izbora za gradonačelnike jer je izgubila Gnjilane, Uroševac, Vitinu i Lipljan, a najvećim iznenađenjem smatra se pobjeda "Samoopredjeljenja" u Prištini, gdje je poražen kandidat DSK, partije nekadašnjeg predsjednika Kosova Ibrahima Rugove.

Šef Misije OESS-a na Kosovu Jean-Claude Schlumberger izjavio je da su dužnosnici ove misije dobro obavili svoju zadaću pomoći u organiziranju izbora i ocijenio da se uspješnim izborima na sjeveru Kosova otvara put daljim demokratskim procesima na Kosovu.

Šef ureda srbijanske vlade za medije Milivoje Mihajlović u ponedjeljak je izjavio da je za Srbiju najvažnije formiranje Zajednice srpskih općina na Kosovu (ZAS), za što su se stekli uvjeti osvajanjem vlasti u većini dominantno srpskih općina te da je ZAS ključna institucija koja bi trebala "usmjeravati srpske interese na Kosovu, za što njeni novoizabrani predstavnici imaju i legitimitet i legalitet".

U drugom krugu lokalnih izbora na Kosovu u nedjelju 1. prosinca birani su gradonačelnici u 25 općina, a na izborima je sudjelovalo 41,5 posto od ok 1.370.000 birača.

Konačni rezultati bi trebali biti objavljeni najkasnije u utorak, a nakon što ih Središnje izborno povjerenstvo službeno potvrdi, novi gradonačelnici prisegnut će pred vijećnicima u roku od 30 dana.

Drugi krug izbora protekao je uz nekoliko incidenata, a šest osoba uhićeno je zbog pokušaja opstrukcije izbornog procesa, priopćili su policija i tužiteljstvo.

Lokalni kosovski izbori dio su briselskog sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine postignutog 19. travnja, a ujedno su i preduvjet da se formira Zajednica srpskih općina (ZAS), kao buduće vodeće političko tijelo kosovskih Srba te jedan od osnovnih uvjeta za daljnji napredak Srbije u eurointergacijama.

(Hina) xvil ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙