FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Drugi krug izbora na Kosovu, glasovalo 41,5 posto

Autor: vili
BEOGRAD, 1. prosinca 2013. (Hina) - Na Kosovu su večeras u 19 sati zatvorena sva biračka mjesta na kojima se u drugom krugu lokalnih izbora glasovalo za gradonačelnike 25 kosovskih općina.

Pravo glasa imala su 1,371.524 građana, a prema prvim neslužbenim podacima glasovalo ih je oko 41,5 posto. Preliminarni rezultati očekuju se do 22 sata. Službeni rezultati bi trebali biti objavljeni najkasnije u utorak, 3. prosinca.

Nakon što Središnje izborno povjerenstvo potvrdi rezultate izbora, novi gradonačelnici bi pred izabranim vijećnicima trebali prisegnuti u roku od 30 dana.

Drugi krug izbora protekao je uz nekoliko incidenata, a šest osoba uhićeno je zbog pokušaja opstrukcije izbornog procesa, priopćili su policija i tužiteljstvo.

Tijekom dana je, po izvješćima beogradskih medija, privedeno nekoliko dužnosnika i aktivista Građanske inicijateive "Srpska" koju podupire službeni Beograd, a dopisniku agencije Tanjug iz Prištine Fatmiru Sheholiju kasno popodne izgorio je automobil u većinski srpskoj općini Gračanica pored Prištine. Policijskim uviđajem bit će utvrđeno je li požar podmetnut.

Lokalni kosovski izbori dio su bruxelleskog sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine postignutog 19. travnja, a ujedno i preduvjet da se formira Zajednica srpskih općina (ZAS), kao buduće vodeće političko tijelo kosovskih Srba.

Srpska zajednica imat će gradonačelnike u ukupno 10 općina u kojima Srbi čine većinu stanovništva.

(Hina) xvil ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙