FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U nedjelju drugi krug lokalnih izbora na Kosovu

Autor: brad
BEOGRAD/PRIŠTINA, 29. studenog 2013. (Hina) - Na Kosovu se u nedjelju 1. prosinca održava drugi krug lokalnih izbora za gradonačelnike još 24 općine, a kosovski čelnici u petak su poručili kako očekuju da će se izbori odvijati u mirnom ozračju te označiti početak nove suradnje s čelnicima srpskih lokalnih zajednica na sjeveru Kosova.

Izborna šutnja počinje u petak u ponoć, u nedjelju će biti otvorena 594 glasačka centra sa 816 glasačkih mjesta, a pravo glasa ima ukupno 1.371.524 građana.

U prvom krugu izabrani su gradonačelnici u 13 općina, među kojima su i tri na sjeveru Kosova, s većinskim srpskim stanovništvom.

U drugom krugu srpski kandidati borit će se za mjesto gradonačelnika u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice te u još šest općina u središnjem i južnom Kosovu.

Kosovski premijer Hashim Thaci ocijenio je u petak da će drugi krug lokalnih izbora "ispuniti visoke europske standarde" i podsjetio da se lokalni izbori prvi put održavaju na cijelom teritoriju Kosova.

"Počet će novi život i za Sjevernu Mitrovicu s legitimnim vođama, sa zajedničkom agendom i vlada Kosova će jako dobro surađivati s budućim liderima koje će izabrati građani, a kako bismo realizirali socioekonomski plan i promijenili na bolje život tamošnjih građana. Investirat ćemo u gospodarstvo i otvoriti nova radna mjesta", poručio je Thaci.

Nakon incidenata u prvom krugu izbora, kad su na sjeveru Mitrovice u tri biračka centra izbori prekinuti zbog napada maskiranih protivnika glasovanja koji su pozivali na bojkot u srpskih sredinama, za 1. prosinca najavljene su opsežne sigurnosne mjere.

"Imali smo puno sastanaka, operativni planovi su pripremljeni i očekujemo da izbori budu mirni, bez uporabe nasilja, kako bi građani srpske i ostalih zajednica u općinama na sjeveru Kosova mogli slobodno izraziti svoju volju i svoj glas", rekao je kosovski ministar unutarnjih poslova Bajram Rexhepi.

Drugi krug izbora pratit će ukupno 71 promatrač Europske unije, uz dodatne promatrače iz veleposlanstva država članica EU na Kosovu i 20 dugoročnih promatrača iz 26 država članica EU-a, kao i iz Norveške i Švicarske, javili su prištinski mediji.

Preliminarni rezultati drugog kruga izbora očekuju se u nedjelju do 24 sata, a predstavnici srpskih političkih lista zatražili su da se glasovi broje u središtima općinskih izbornih povjerenstava.

Promatračka misija će nakon izbornog dana objaviti svoju preliminarnu procjenu procesa, a konačno izviješće, s preporukama za buduće izbore, bit će objavljeno početkom 2014. godine.

Lokalni kosovski izbori dio su bruxelleskog sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine postignutog 19. travnja, a ujedno i preduvjet da se formira Zajednica srpskih općina (ZAS), kao buduće vodeće političko tijelo kosovskih Srba. Srpska zajednica imat će gradonačelnike u ukupno 10 općina u kojima Srbi čine većinu stanovništva.

Beograd, koji je podupirao listu Građanska inicijativa "Srpska", očekuje da ZAS postane ključna politička institucija Srba na Kosovu, koji čine većinsko stanovništvo u četiri općine na sjeveru i šest općina južno od rijeke Ibra, u središnjem i južnom Kosovu.

(Hina) xvil ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙