FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počeo drugi krug lokalnih izbora na Kosovu

Autor: vili
BEOGRAD, 1. prosinca 2013. (Hina) - Na Kosovu su u nedjelju u sedam sati otvorena birališta u 25 općina u kojima se održava drugi krug lokalnih izbora, a prema prvim izvješćima lokalnih medija, na glasačkim mjestima nema incidenata ni nepravilnosti.

U prvom izbornom krugu 3. studenoga izabrano je 13 gradonačelnika, od kojih tri u općinama sa srpskom većinom na sjeveru Kosova.

Pravo glasa ima oko 1,37 milijuna građana, a u 594 biračka centra na 816 glasačkih mjesta večeras do 19 sati birat će 25 gradonačelnika, među kojima sedam u općinama sa srpskom većinom - u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, te u još šest u središnjem dijelu Kosova.

Kako je ranije priopćila lista Građanska inicijativa “Srpska”, koju podupire službeni Beograd, u svih šest većinskih srpskih općina središnjeg Kosova u drugom krugu je i kandidat ove koalicije.

Predsjednica Središnbjeg izbornog povjerenstva (SIP) Valdete Daka rekla je da u prvih sat vremena drugog kruga izbora nisu zabiljeeženi nikakvi problemi. Ona je na prvoj tiskovnoj konferenciji SIP-a jutros potvrdila da je na osnovu pristiglih izveštaja sa birališta glasovanje počelo bez kašnjenja i nepravilnosti, izvijestili su prištinski mediji.

Posebnu pozornost privlače izbori u sjevernom dijelu Mitrovice gdje je, zbog napada maskiranih pristaša bojkota izbora, glasovanje u prvom krugu prekinuto na tri biračka mjesta, pa potom ponovljeno 17. studenog.

Kosovska policija priopćila je da je za drugi krug izbora sve spremno kako bi glasovanje proteklo bez incidenata.

Biračka mjesta zatvaraju se večeras u 19 sati, a budući su u drugom izbornom krugu u svim općinama po dva kandidata, preliminarni podaci o pobjednicima se očekuju večeras do 22 sata, dok bi službeni rezultati trebali biti ovljavljeni najkasnije u utorak, 3. prosinca.

Nakon toga središnje izborno povjerenstvo potvrdit će rezultate o izboru novih gadonačelnika koji bi pred izabranim vijećnicima trebali prisegnuti u roku od 30 dana.

Koalicija nevladinih organizacija “Demokracija na djelu” priopćila je da će imati 1.600 promatrača.

Lokalni kosovski izbori dio su bruxelleskog sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine postignutog 19. travnja, a ujedno i preduvjet da se formira Zajednica srpskih općina (ZAS), kao buduće vodeće političko tijelo kosvskih Srba. Srpska zajednica imat će gradnočelnike u ukupno 10 općina u kojima Srbi čine većinu stanovništva.

(Hina) xvil yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙