FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Stabilan rast poljskog gospodarstva u trećem tromjesečju

Autor: mpuk
VARŠAVA, 29. studenog 2013. (Hina/Reuters) Poljsko gospodarstvo ponovo je poraslo u trećem tromjesečju, pokazali su u petak statistički podaci, pri čemu posebno veseli dugo očekivani rast domaće potražnje.

Poljski statistički ured potvrdio je u petak da je rast u trećem tromjesečju ubrzao na 0,6 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca. Na godišnjoj razini gospodarstvo je poraslo 1,9 posto, objavio je državni ured za statistiku.

Izvješće pokazuje da je izvoz i dalje glavni motor rasta, s udjelom u godišnjoj stopi rasta od 1,4 postotnog boda.

Posebno je obradovao podatak da je za razliku od prethodnih pet tromjesečja i domaća potražnja poduprla rast aktivnosti u najvećem gospodarstvu istočne i srednje Europe. Na godišnjoj je razini uvećana 0,5 posto, nakon 1,7-postotnog pada u drugom tromjesečju.

Podaci su pokazali i snažniji rast osobne potrošnje, na koju otpada oko 60 posto gospodarstva, po godišnjoj stopi od 1,0 posto, u odnosu na 0,2-postotni rast u prethodnom tromjesečju.

Porasla su i ulaganja, za 0,6 posto na godišnjoj razini, čime je prekinut trend pada koji je trajao četriti tromjesečja. Podatak signalizira veći optimizam poduzeća u pogledu buduće potražnje za njihovim proizvodima.

Na ohrabrujuće izvješće poljskog statističkog ureda nadovezala se današnja izjava zamjenika poljskog ministra financija Janusza Cichona da bi gospodarstvo u četvrtom tromjesečju moglo porasti za 2,4 posto u odnosu na isto razdoblje 2012. To bi značilo da bi u cijeloj 2013. gospodarstvo poraslo 1,5 posto, kazao je Cichon.

"Podaci nakon tri tromjesečja navode na zaključak da je sve izglednije da će BDP ove godine porasti 1,5 posto", ustvrdio je u priopćenju.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙