FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Srbija: Obradović u Haagu očekuje odbijanje hrvatske tužbe za genocid

Autor: vili
BEOGRAD, 22. studenog 2013. (Hina) - Šef srbijanskog pravnog tima pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Den Haagu Saša Obradović očekuje da će biti odbijena tužba za genocid koju je Hrvatska podnijela protiv Srbije, istaknuvši da će se hrvatskoj tužbi Srbija suprotstaviti strategijom osporavanja da je nad hrvatskim narodom tijekom oružanog sukoba od 1991. do 1995. godine u Hrvatskoj počinjen genocid,

Kako prenose elektronički mediji u Beogradu, Obradović nije želio komentirati eventualni sudski epilog u slučaju protutužbe kojom je Srbija uzvratila na tužbu Hrvatske.

"Očekujem da tužba Hrvatske bude odbijena, a što se tiče našeg zahtjeva, to ću ostaviti sudu na procjenu, jer nije moje da pružam neka euforična obećanja ili da budemo pesimistični. To nije u skladu s dužnošću koju tamo trebam obnašati", rekao je Obradović.

On je istaknuo da će se strategija Srbije svoditi na osporavanje navoda iz hrvatske tužbe te je ustvrdio da, ako je genocid to što Hrvatska tvrdi da jest, onda operacija "Oluja" predstavlja "izvanredan primjer takvog ponašanja".

"Učinit ćemo sve da teške zločine koji su počinjeni tijekom operacije ‘Oluja’, kao vrhu etničkog čišćenja koji se dogodio u Hrvatskoj, predočimo sudu upravo kao genocid koji Hrvatska ističe i koji bi oni željeli pravno utemeljiti", naveo je Obradović.

To će, ustvrdio je Obradović, Srbiji biti prilika da još jednom pred međunarodnim stručnim forumom iznese pitanje "Oluje" i tada počinjenih zločina, posebice imajući u vidu, kako je rekao, "katastrofalan ishod postupka pred Međunarodnim kaznenim tribunalom za bivšu Jugoslaviju (ICTY)" i činjenicu da još nitko nije odgovarao glede ubojstava koja su počinjena tijekom te akcije. "Za to imamo dobre dokaze", naglasio je Obradović.

On je vrlo bitnim istaknuo da će, nakon otvaranja usmene rasprave, svi prethodni pisani postupci u slučaju tužbi obje strane pred Međunarodnim sudom pravde postati dostupni javnosti na web stranici tog suda.

Obradović je i u intervjuu prošlog tjedna istaknuo kako Srbija ima jake argumente protiv Hrvatske u procesu po uzajamnim tužbama za genocid, spomenuvši četiri mogućna ishoda. U intervjuu "Večernjim novostima" Obradović je istaknuo da ishod procesa može biti presuda u korist jedne ili druge strane, odluka da su i Srbija i Hrvatska počinile genocid ili da genocida nije bilo, ali nije isključio ni mogućnost povlačenja tužbi. Obradovićeve su procjene da će usmena rasprava, zakazana za 3. ožujka iduće godine, trajati najvjerojatnije tridesetak dana, te da u tom slučaju konačnu presudu ne treba očekivati prije kraja 2014. ili početka 2015. godine.

(Hina) xvil ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙