FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Ljubljani i Zagrebu krajem mjeseca festival ekoloških vina

Autor: tmis
ZAGREB, 21. studenog 2013. (Hina) - Zagreb i Ljubljana krajem ovog mjeseca bit će regionalna središta organskih i biodinamičkih odnosno ekoloških vina jer će se u subotu, 30. studenog, u Ljubljani te potom u nedjelju, 1. prosinca, u Zagrebu održati 2. Label Grand Karakterre festival koji će okupiti oko 70 vinara iz sedam europskih zemalja sa oko 200 vina te najbolje svjetske proizvođače sakea i žestokih pića.

Program tog festivala s predstavljanjem nekih od uzoraka vina objavljen je na današnjoj konferenciji za medije uz napomenu da će se u Ljubljani festival održati na na Ljubljanskom Gradu, a u Zagrebu u Hotelu Westin.

Time ta dva grada, kako je kazao direktor Festivala Marko Kovač, postaju mjesta do sad najvećeg susreta međunarodnih vinara u regiji, a osim njih osobno zastupat će ih i trgovci, distributeri ili predstavnici.

Kovač je istaknuo da će se na tom festivalu odreda naći vrhunske i ugledne vinske kuće iz Austrije, Francuske, Hrvatske (Istra i Dalmacija), Italije, Mađarske, Portugala, Slovenije i Japana koje svoja vina i proizvode izlažu na sličnim festivalima u Londonu, Parizu, New Yorku ili Tokiju.

Prošle godine je taj festival okupio samo hrvatska ekološka vina da bi se ove godine proširio i na Sloveniju u organizacijskom smislu, što je omogućilo i dvostruko više izlagača nego lani, kazao je Kovač dodajući da se time dvije zemlje promoviraju i u turističkom te gospodarskom smislu.

Naglasio je i da je zajednička poveznica svim vinarima, koji će doći na taj festival, organska ili biodinamička proizvodnja, što pojednostavljeno znači da u proizvodnji vina (bilo u vinogradu ili u podrumu) ne koriste umjetne kemijske preparate nego se oslanjaju na zdrav i održiv uzgoj grožđa i njegovu obradu te prednost daju uzgoju i promociji autohtonih sorti grožđa i obiteljskom upravljanju vinarijom. Dodao je i da su takva vina sve traženija u svijetu.

(Hina) xtam yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙