FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kina: apsurd su španjolske prijetnje kineskim dužnosnicima

Autor: kgab
MADRID, 20. studenog 2013. (Hina/Reuters) - Kina je odbacila mogućnost da u skladu s odlukom španjolskog suda bivši kineski predsjednik Jiang Zemin i bivši premijer Li Peng budu uhićeni ako otputuju u inozemstvo zbog optužbi da su počinili genocid na Tibetu i nazvala ju je apsurdnom.

Dvije skupine koje se zalažu za samoupravu Tibeta i svećenik sa španjolskim državljanstvom sudu su iznijeli optužbe protiv kineskih čelnika 2006. godine po španjolskom zakonu koji dopušta suđenje osumnjičenima za kršenje ljudskih prava u inozemstvu kada je među žrtvama španjolski državljanin.

Dva bivše kineska čelnika i tri druga visoka dužnosnika koji su 80-ih i 90-ih bili članovi kineske vlade, optuženi su za kršenja ljudskih prava na Tibetu.

Postrojbe komunističke Kine su 1950. godine zauzele Tibet, a Kina tvrdi da je "mirno oslobodila" to područje koje je, kažu, bilo pogođeno siromaštvom, iskorištavanjem i gospodarskom stagnacijom. Budistički vođa Tibeta Dalaj lama pobjegao je u Indiju 1959. nakon neuspjela ustanka protiv kineske vlasti.

Iako nije vjerojatno da će bivši kineski čelnici završiti pred španjolskim sudom, slučaj podsjeća na uhićenje bivšeg čileanskog diktatora Augusta Pinocheta u Londonu 1998. po nalogu bivšeg španjolskog suca Baltasara Garzona.

Prošlog je mjeseca španjolski sud podigao optužnicu protiv bivšeg kineskog predsjednika Hua Jintaoa zbog navodnog genocida na Tibetu, a kineska je vlada to nazvala uplitanjem u unutarnje poslove Kine.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Hong Lei izjavio je na redovitom brifingu za novinare da je Peking "zatražio objašnjenje od Španjolske" o toj posljednjoj sudskoj odluci.

Odluka španjolskog suda od utorka vodit će k podizanju uhidbenog naloga, a kineski dužnosnici mogli bi biti uhićeni ako doputuju u Španjolsku ili druge zemlje koje priznaju španjolske uhidbene naloge.

Ako je to izvješće točno, rekao je glasnogovornik, Kina izražava "snažno nezadovoljstvo i odlučno protivljenje" skupinama u Španjolskoj koje zagovaraju samoupravu Tibeta zbog "opetovane manipulacije tim pitanjem".

Zhu Weiqun, čelnik odbora za etnička i vjerska pitanja najvišeg savjetodavnog tijela kineskog parlamenta, rekao je da je taj slučaj apsurdan, prenijeli su mediji u utorak prije nego što je španjolski sud donio odluku.

"Ako sud neke zemlje preuzme taj slučaj, sam će sebi nanijeti ogromnu sramotu", kazao je Zhu. "Samo naprijed ako se usudite."

(Hina) xkga yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙