FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kina bi trebala poslati ratne brodove za pomoć Filipinima

Autor: mtro
PEKING, 15. studenog 2013. (Hina/AFP) - Kina bi trebala poslati ratne brodove na Filipine, s kojima je u teritorijalnom sporu, radi pomoći žrtavama tajfuna Haiyan, ali i da bi se suprostavila utjecaju Sjedinjenih Država i Japana, ocijenio je u petak kineski dnevni list Global Times.

"Slanje ratnih brodova ovim okolnostima je dobronamjerno. Ako se Manila protivi, to će biti znak uskogrudnosti", naglasio je u uvodniku.

Sjedinjene Države, povijesni saveznik Filipina, poslale su nosač zrakoplova George Washington s 5.000 mornara i više od 80 letjelica u pratnji krstarica i razarača.

Japan je u petak najavio da će poslati tisuću vojnika na arhipelag radi osiguranja preživjelih jednog od najjačih tajfuna uz vjetrove koji su puhali brže od 300km/h.

U tom kontekstu "mislimo da Kina treba poslati svoje ratne brodove na Filipine. Kineski vojnici su sve češće uključeni u humanitarne akcije pomoći u inozemstvu", naglašava Global Times.

Filipini i Kina su u hladnim odnosima zbog teritorijalnog spora u Južnokineskom moru. Manila potražuje suverenitet nad atolom Scarborough, samo 200 km od filipinske obale, nad kojim je prošle godine Pekin preuzeo kontrolu.

(Hina) xtm ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙