FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bivši kineski čelnici mogli bi zbog Tibeta biti uhićeni u Španjolskoj

Autor: akoz
MADRID, 19. studenog 2013. (Hina/Reuters) - Bivši kineski predsjednik Jiang Zemin i bivši premijer Li Peng mogli bi zbog optužbi da su počinili genocid na Tibetu biti uhićeni ako otputuju u inozemstvo, presudio je u utorak španjolski sud.

Dvije skupine koje se zalažu za samoupravu Tibeta i svećenik sa španjolskim državljanstvom sudu su iznijeli optužbe protiv kineskih čelnika 2006. godine po španjolskom zakonu koji dopušta suđenje osumnjičenima za kršenje ljudskih prava u inozemstvu kada je među žrtvama španjolski državljanin.

Dva bivše kineska čelnika i tri druga visoka dužnosnika u kineskoj vladi osamdesetih i devedesetih godina prošlog stoljeća optuženi su za kršenja ljudskih prava na Tibetu.

Postrojbe komunističke Kine su 1950. godine zauzele Tibet, a Kina tvrdi da je "mirno oslobodila" to područje koje je, kažu, bilo pogođeno siromaštvom, iskorištavanjem i gospodarskom stagnacijom. Budistički vođa Tibeta Dalai Lama pobjegao je u Indiju 1959. nakon neuspjelog ustanka protiv kineske vlasti.

Odluka španjolskog suda od utorka sada će dovesti do izdavanja naloga za uhićenje koji bi mogao dovesti do uhićenja osumnjičenika ako doputuju u Španjolsku ili druge zemlje koje priznaju španjolske uhidbene naloge.

Iako nije vjerojatno da će bivši kineski čelnici završiti pred španjolskim sudom, slučaj podsjeća na uhićenje bivšeg čileanskog diktatora Augusta Pinocheta u Londonu 1998. po nalogu bivšeg španjolskog suca Baltasara Garzona.

Prošlog je mjeseca španjolski sud podigao optužnicu protiv bivšeg kienskog predsjednika Hua Jitaoa zbog navodnog genocida na Tibetu, a kineska je vlada ocijenila da to predstavlja uplitanje u unutarnje poslove Kine.

(Hina) xakoz yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙