FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: spar
ZAGREB, 19. studenoga 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati

ZAGREB - Hrvatski sabor danas će 10. sjednicu nastaviti raspravom o prijedlogu novoga zakona o socijalnoj skrbi u prvom čitanju, kojim Vlada predlaže objedinjavanje četiri socijalne naknade u jednu, koja bi se zvala 'zajamčena minimalna naknada' i mogla bi iznositi najviše 2.900 kuna. Vlada predlaže da ta naknada objedini četiri dosadašnje naknade sa socijalnom komponentom - produženu novčanu naknadu koja je do sada bila uređena Zakonom o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti, pomoć za uzdržavanje koja je bila uređena Zakonom o socijalnoj skrbi, te prava na opskrbnine koje su uređene Zakonom o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji te Zakonom o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata. U Banskim dvorima ističu kako zajamčena minimalna naknada znači pravedniju raspodjelu socijalnih transfera, jer će pripasti svakoj osobi koja nema dostatne prihode za život, a ne može ih ostvariti ni prodajom svoje imovine niti stavljanjem te imovine u neku funkciju.

VUKOVAR - Komemorativnim programom "Žrtva Borovo naselja za Domovinu" obilježit će se danas 22. obljetnica stradanja hrvatskih branitelja i civila te vukovarske gradske četvrti. Nakon prigodnog programa ispred srušene zgrade nekadašnjeg Borovo commercea u krugu tvornice Borovo, sudionici obilježavanja u Koloni sjećanja uputit će se ulicama Borova naselja do crkve Gospe Fatimske, u kojoj će svetu misu predvoditi biskup sisački mons. Vlado Košić. Bacanjem vijenca u Dunav u Borovu odat će se počast braniteljima i civlima stradalima u tome mjestu nedaleko od Vukovara. Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen-obilježja masovne grobnice na farmi Lovas između Borova i Dalja odat će se počast braniteljima i civilima ubijenima na tom mjestu 1991. godine.

NADIN - Udruga hrvatskih dragovoljaca domovinskog rata (UHDDR) grada Benkovca organizira danas tradicionalni Mimohod Benkovac-Nadin-Škabrnja. Polazak iz Benkovca prema Nadinu je u 8 sati, gdje će se kod spomenika žrtvama Nadina stradalima u Domovinskom ratu položiti vijence i zapaliti svijeće. Oko 13 sati predviđen je dolazak u Škabrnju. Sveta misa zadušnica služit će se u mjesnoj crkvi Sv. Ante u Nadinu. Mimohod je organiziran u povodu 22. godišnjice stradanja mještana Nadina, kada je u krvavom pohodu jugosrpskih agresora prije točno 22 godine stradalo 14 civila i pet hrvatskih branitelja, dok je mjesto potpuno spaljeno i opljačkano a mještani protjerani.

ZAGREB - Ministrica vanjskih i europskih poslova i prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić izjavila je sinoć kako je Vukovar žrtva politikanstva, a jučerašnje događaje u Vukovaru, u kojima je državnom vrhu onemogućeno sudjelovanje u vukovarskoj Koloni sjećanja, nazvala je stranački dirigiranom blokadom. "To je bila blokada stranačke milicije. Organizirana, sa slušalicama, s dojavama, direktno blokada Vlade, predsjednika države i predsjednika Sabora", izjavila je sinoć ministrica Pusić novinaru RTL-a, na Markovu trgu po povratku iz Vukovara. Ocijenila je kako je riječ o iskorištavanju Vukovara i obilježavanja vukovarske tragedije za stranačko politikanstvo. "To nije prvi puta da je Vukovar žrtva politikanstva, ali i danas je bio", kazala je. Na novinarsko pitanje misli li pritom na oporbenu stranku HDZ, Pusić je odgovorila: "Mislim na HDZ". S njom se složio ministar turizma Darko Lorenzin, koji je kazao kako je jako žalostan, jer je kao član Vlade htio, kao i svi njegovi kolege, na najjednostavniji mogući način odati počast, u čemu su spriječeni.

ZAGREB - U sklopu obilježavanja 10. obljetnice pravobraniteljstva za djecu, Ured dječje pravobraniteljice ovih dana organizira niz edukativnih aktivnosti, a središnji će događaj biti današnja rasprava u Hrvatskom saboru pod nazivom "Dječja prava u Hrvatskoj danas". Na toj će raspravi djeca, članovi Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu, izvijestiti o aktualnim problemima u ostvarivanju dječjih prava. Članovi Mreže upozoravaju na šest ključnih područja u kojima su uočili probleme te potrebu većeg angažiranja i odraslih i djece kako bi se zaštitila prava djece: odgoj i obrazovanje, zdravlje, nasilje nad i među djecom, mediji i internet, slobodno vrijeme i sport te sudjelovanje i participacija djece u društvu. Mreža mladih savjetnika savjetodavno je tijelo, koje čini 25 djece u dobi od 12 do 18 godina. Članovi Mreže su i savjetnici i suradnici, ali i ambasadori pravobraniteljice jer u svojim školama i sredinama šire informacije o dječjim pravima i radu pravobraniteljice.

ZAGREB - Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje ocijenio je neprihvatljivim da je hrvatskom jeziku pri prijavljivanju projekata Hrvatske zaklade za znanost dana sekundarna ili nikakva važnost, te upozorio kako je uporaba hrvatskoga jezika u prijavljivanju znanstvenih projekata na nacionalnoj razini zajamčena Ustavom RH. Kako se ističe u priopćenju koje potpisuje ravnatelj tog Instituta Željko Jozić, u uputama za natječaje pod naslovom "Istraživački projekti" i "Uspostavni istraživački projekti", raspisane 1. listopada s rokom do 5. studenoga, Hrvatska zaklada za znanost traži da sva prijavna dokumentacija bude na engleskom jeziku. U uputama se navodi kako "dostavljanje dodatnih projektnih prijedloga na hrvatskom jeziku mora biti dobro obrazloženo", odnosno da je, "iznimno, uz obrazloženje, za projektne prijedloge iz humanističkog znanstvenog područja moguće dodatno, uz prijavu na engleskom jeziku, dostaviti i prijavu na hrvatskom jeziku", upozorava Jozić. "Smatramo da prijava nacionalnih znanstvenih projekata u Hrvatskoj mora biti na hrvatskome jeziku koji je prema 12. članku Ustava RH u službenoj uporabi u Republici Hrvatskoj", istaknuo je Jozić u svojem priopćenju.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙