FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Inicijativa "Volim Pulu" poziva građane da sudjeluju u raspravi o Muzilu

Autor: dspo
PULA, 3. studenog 2013.(Hina) - Članovi Građanske inicijative "Volim Pulu" s današnje konferencije za novinare uputili su poziv građanima da 6. studenoga dođu na javno izlaganje o prenamjeni toga poluotoka, koji je stoljeće i pol bio u posjedu vojnih vlasti, a 2007. ga je Ministarstvo obrane RH predalo Gradu.

Inicijativa "Volim Pulu" zalaže se za javnu uporabu tog dijela Pule i otvaranje bivšeg vojnog područja za građane.

"Iako se o prenamjeni tog poluotoka nagađa već punih pet godina, ovom javnom raspravom građanima se prvi put nudi mogućnost da vide što se na tom zatvorenom i građanima nedostupnom poluotoku planira," istaknuo je arhitekt Emil Jurcan.

Prema prijedlogu Generalnog urbanističkog plana Pule na Muzilu dvije trećine površine su namijenjene isključivo turizmu s predviđenim hotelima, apartmanima i golf terenima, a planiranih javnih sadržaja ima tek sedam posto. "No, i iza javnih sadržaja skrivaju se oni turistički - kongresni centar, luka u koju mogu i nautičari te javno zelenilo u službi golf terena," ustvrdio je Emil Jurcan.

Po riječima arhitekta Vjekoslava Gašparovića područje Muzila je svojom veličinom, ali i kvalitetama, zona koja se može i mora razvijati jedino postupno, što znači da treba, kako je rekao, "ostaviti zalihe prostora za buduće generacije jer grad mora imati prostor u kojem se modificira, raste i razvija, što se ovim planom isključuje".

Koordinatorica Saveza udruga Rojca Irena Boljunčić Gracin istaknula je kako je Muzil petina Pule i kako bi trebao postati dio grada, a ujedno je i jedini preostali prostor na koji se grad sa svim svojim obilježjima može širiti.

"Umjesto da se omogući i gospodarska djelatnost velikog broja građana, poslovnih subjekata, znanstvenih i kulturnih institucija, udruga, ovim se prostornim izmjenama svi isključujemo iz korištenja i upravljanja jednog velikog dijela grada," rekla je Boljunčić Gracin.

Radeći istraživanje staništa na Muzilu, na samo jednom pašnjaku biologinja Ira Maslovar kartografirala je oko 200 rijetkih biljnih vrsta i oko 15 zaštićenih. No, prema studiji valorizacije krajolika koju je naručio Grad Pula, utvrđeno je da je ekološka raznolikost vrlo malo vrijedna.

"Već su uništeni svi najdragocjeniji poluotoci i otoci u Hrvatskoj, Lapad kao pluća Dubrovnika, pao je Srđ u Dubrovniku, 'pojeden' je poluotok Marjan, prodan i uništen otok Katarina u Rovinju. Sada je na očito na redu pulski zaljev," zaključio je publicist i izdavač Nenad Popović. Vlada, rekao je, "vrši najveću rasprodaju Hrvatske" a "strateški partneri današnjih političkih elita tzv. investitori su mutne i dubiozne figure koje uglavnom nestaju s lisnicom punom novca hrvatskih poreznih obveznika".

"Građanska borba za Muzil nije pitanje ni Pule ni Istre ni Hrvatske, to je problem koji se tiče cijele Europe," poručio je Popović.

(Hina) xdspo yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙