FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvorena drvena kuća sa solarnim kolektorima "Stan na Gajni"

Autor: mbuj
ZAGREB, 15. studenog 2013. (Hina) - U krajobrazu Gajna pokraj sela Oprisavci službeno je danas otvoren "Stan na Gajni", tradicijska drvena kuća koja je rekonstruirana i dograđena u sklopu projekta Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Brodsko-posavske županije.

Projekt je vrijedan više od 773 tisuća kuna, a financiran je u sklopu Projekta integracije u EU Natura 2000, koji provodi Ministarstvo zaštite okoliša i prirode. Ukupna ulaganja u posjetiteljsku infrastrukturu zaštićenih područja putem Projekta integracije u EU Natura 2000, u 2012. i 2013. godini iznose 35,2 milijuna kuna.

"Vjerujem da će ovo ulaganje pokazati da zaštićena područja nisu prepreka razvoju. Naprotiv, podizanje kvalitete posjetiteljske infrastrukture kreira komparativnu prednost i nove mogućnosti za razvoj lokalnog područja", prenosi Ministarstvo u priopćenju izjavu pomoćnika ministra Nenada Strizrep koji je nazočio otvorenju-

"Stan na Gajni" će se koristiti za potrebe informativnog centra, škole u prirodi te aktivnosti Brodskog ekološkog društva koje brine o Gajni. Koristit će ga i znanstvenici i stručnjaci u zaštiti prirode za potrebe istraživanja na okolnim prirodno vrijednim područjima.

Objekt se napaja strujom dobivenom iz solarnih panela koji su smješteni na krovu objekta, a proizvedena struja dovoljna je za napajanje crpke za vodu, rasvjete, računala i projektora.

Projekt integracije u EU Natura 2000, u sklopu kojeg je rekonstruiran i dograđen "Stan na Gajni", uključuje i izgradnju poučne staze i njeno opremanje informativnim tablama, izgradnju odmorišta za posjetitelje te izgradnju tri drvena mosta kojima će se svladavati visinske razlike na terenu.

Gajna ima status značajnog krajobraza i dio je europske ekološke mreže Natura 2000. To je tipični slavonski prisavski poplavni pašnjak oplemenjen močvarnom florom i faunom. Na njemu se nalazi više aluvijalnih depresija u kojima se prilikom redovnih proljetno-jesenskih poplava zadržava voda i nakon povlačenja vode u Savu.

(Hina) pp/xbma ytr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙