FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Potopljeni objekti s etno zbirkom u Rastokama

Autor: vhor
RASTOKE, 11. studenog 2013. (Hina) - Na Rastokama su zbog visokog vodostaja rijeke Slunjčice potopljeni objekti s etno zbirkom i sve livade, voda je u podrumima nekoliko manjih kuća, a glavni turistički objekt tvrtke Slovin-Unique vatrogasci DVD-a Slunj i radnici Komunalca su obranili zečjim nasipima, doznaje Hina od gradonačelnika Slunja Željko Rendulić.

Direktor Slovin-Uniqua Nikola Holjevac zahvalio se svima. Kako je rekao, između 17 i 18 sati zabilježena stagnacija vodostaja, koji je naglo rastao od ranog jutra, tako da vjeruje da su Rastoke spašene.

Poziva mjerodavne da uvide da zbog neodržavanja korita rijeke Slunjčice ovako nagli vodeni val može slomiti sedrene barijere i potpuno uništiti svjetski poznate slapove.

Gradonačelnik Rendulić naglašava da Slunj pamti i veće vodne valove koji su prošli kroz grad, a da nikada nije bilo problema s poplavama. Sada se događa „samo to“ da razni zaštitari prirode štite rastočki fenomen od onih koji su zaslužni što se on održao kroz stoljeća, a to su stanovnici.

Takvom se zaštitom ugrožava opstanak Rastoka, jer se ni riječno dno, ni obale ni sedre ne smiju pipnuti pa se ni ne uklanja nanesen pijesak i volumen u koji može doći velika voda i proći. Osobno sam dva puta bio u Hrvatskim vodama zbog ovog problema koji je prijetio, ali odgovor je glasio 'da se čeka studija za odmuljivanje i čišćenje pijeska', kaže Rendulić i dodaje da tek sada s dolaskom noći može reći da je problem pod kontrolom, ali ako budu nadolazile još veće količine vode prijete ozbiljni problemi.

Holjevac, koji je na Rastokama i odrastao, kaže da se uvijek skidao dio prekomjerne sedre, vadio pijesak s dna i rezalo granje da bi velika voda mogla otjecati, a sada u Hrvatskim vodama, koje su imale i novac namijenjen za održavanje Slunjčice, kažu da im Ministarstvo zaštite okoliša ne dozvoljava da to rade.

Holjevac proziva s tim u vezi prije svih županijsku Javnu ustanovu „Natura viva“ koja je Rastoke dobila na upravljanje.

Sanja Holjevac, suvlasnica Slovin-Uniqua, kaže da su vatrogasci pomagali čitav dan Rastočanima, posebno starijim ženama koje žive same, te i dalje dežuraju uz zečji nasip.

Njena je poruka da Rastoke unatoč iznimnoj ljepoti nisu nacionalni park već značajni krajobraz u kojem žive ljudi i da ovaj današnji primjer ugroženosti treba poslužiti mjerodavnima da uvide da neprimjerenom zaštitom prirode ugrožavaju i prirodu i ljude.

(Hina) xvhor yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙