FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prosvjed učenika Srednje medicinske škole u Slavonskome Brodu

Autor: mvrk
SLAVONSKI BROD, 12. studenog 2013. (Hina) - Oko 500 učenika brodske Srednje medicinske škole zbog preopterećenosti stručnom praksom danas štrajkaju drugi dan, a ravnateljica te škole Katica Lujić ističe kao ne može mijenjati nastavni program, a o mogućoj promjeni rasporeda, na čemu inzistiraju učenici, znat će se nakon što svoje nalaze ministarstvu obrazovanja dostave prosvjetni inspektori koji su danas bili u školi.

Učenici stručnu praksu obavljaju prijepodne, a poslijepodne pohađaju redovitu nastavu. Tako za većinu učenika koji u Slavonski Brod putuju iz okolnih mjesta radni dan počinje rano ujutro i završava kasno navečer.

"Želimo da nas se rastereti. Učenici ustaju u pet sati, a kući se vraćaju oko 20 ili 21 sat. Nakon povratka kući trebali bi još i učiti. Ako ste legli u jedan ili dva sata, kako možete normalno funkcionirati. Na nastavi nas uče da imamo empatiju prema drugima, a što je s nama", kaže učenik 4. c razreda Slaven Knežević.

Ravnateljica škole Katica Lujić ističe kako ne može mijenjati nastavni program. Može li se mijenjati raspored, na čemu inzistiraju i učenici, vidjet će se pošto svoje nalaze Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta dostave i prosvjetni inspektori koji su danas boravili u školi, rekla je ravnateljica.

U 15 sati ona je održala sastanak s dvadesetak roditelja među kojima je bila i predsjednica Vijeća roditelja u toj školi Jelena Ivaniš.

"Djeca upozoravaju na preopterećenost, međutim za to nisu krivi samo ravnateljica i učitelji u školi. Tu su i županija i ministarstvo. Sutra idemo u županiju da vidimo što se može učiniti", rekla je Ivaniš i dodala kako to nije problem samo ove generacije, nego generacija desetljećima.

Predsjednica Vijeća roditelja pozvala je roditelje da djecu sutra pošalju u školu.

Na sastanku roditelja kao jedno od mogućih rješenja istaknut je model s većom satnicom prakse, što bi učenicima omogućilo da praksu odrade u kraćem vremenu, to jest da skrate razdoblje u kojem su preopterećeni.

Prosvjednici okupljeni ispred škole na takav su prijedlog odgovorili glasnim negodovanjem.

Na sastanku roditelja spomenuta je i mogućnost slanja socijalne službe roditeljima čija djeca ne budu išla u školu, što su učenici protumačili kao dodatni pritisak.

Učenici upitnim drže i rezultate današnjeg sastanka jer je preko medija sazvan u 15 sati, kada je većina roditelja još bila na radnome mjestu. Na sastanku je, naime, bilo tek tridesetak roditelja.

Učenicima medicinske škole dali su potporu u borbi za normalan dnevni školski raspored i učenici drugih srednjih škola u Slavonskome Brodu.

(Hina) xmvrk yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙