FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sirijsko kemijsko oružje neće se uništavati u Albaniji

Autor: akoz
TIRANA, 15. studenog 2013. (Hina/Reuters) - Albanija je u petak odbacila zahtjev SAD-a da se na njezinu teritoriju uništava sirijsko kemijsko oružje, poručivši da nije dovoljno opremljena da bi riješila odlaganje tisuća tona otrovnog otpada.

Odluka Albanije, članice NATO-a i pouzdanog saveznika SAD-a, predstavlja korak natrag za rusko-američki plan riješavanja sirijskih bojnih otrova, koje je previše opasno uništavati usred građanskog rata u toj zemlji, i odgađa predviđene razgovore u sjedištu Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW) u Den Haagu.

"Albaniji nije moguće uključiti se u tu operaciju", rekao je premijer Edi Rama u obraćanju putem televizije. "Nemamo potrebne kapacitete da se uključimo u tu operaciju", dodao je.

Odluka je donesena na samom kraju roka do 15. studenog za donošenje detaljnog plana o kojemu se moraju složiti OPCW i Damask.

Izvor iz OPCW-a rekao je da se u petak neće donijeti odluka o zemlji u kojoj bi se to oružje uništavalo, no da Sjedinjene Države "imaju alternative". Izvor nije naveo pojedinosti.

Sirija je u rujnu pristala uništiti cijelu zalihu svojeg kemijskog oružja na temelju plana Rusije i SAD-a.

(Hina) xakoz yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙