FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Albanci ljuti na SAD zbog sirijskog kemijskog oružja

Autor: bcav
TIRANA, 12. studenog 2013. (Hina/Reuters) - Mogućnost da se sirijsko kemijsko oružje uništi u Albaniji izazvao je u utorak prosvjede u Tirani, gdje je stotinjak ljudi prosvjedovalo je pred američkim veleposlanstvom.

Strani mediji navodili su Albaniju kao moguće odredište oružja koje je sirijski predsjednik Bašar al-Asad obećao uništiti prema rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a.

Albanci su dugo vremena imali osjećaj dužnost prema Washingtonu, koji datira još od svršetka Prvog svjetskog rata kada je Woodrow Wilson spriječio da Albaniju podijele susjedne zemlje, pa sve do NATO-ova bombardiranja Srbije 1999. pod vodstvom SAD-a kojim je spriječen masakr nad Albancima na Kosovu, piše Reuters.

No, mogućnost da sirijsko kemijsko oružje bude uništeno u Albaniji izazvalo je ljutnju i osjećaj iskorištavanja.

"Albanija pripada Albancima, a ne međunarodnoj zajednici", rekao je aktivist Aldo Merkoci. "O ovome može odlučivati samo suvereni narod. Ovdje smo danas da bi rekli 'ne'!", dodao je.

Prosvjed u Tirani uslijedio je nakon manjih okupljanja u Elbasanu i obližnjem postrojenju za uništenje oružja Mjekesu gdje bi moglo biti dopremljeno sirijsko oružje.

(Hina) xbcav ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙