FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kerry se sastao sa saudijskim kraljem Abdulahom

Autor: akoz
RIJAD, 4. studenog 2013. (Hina/Reuters) - Državni tajnik SAD-a John Kerry sastao se u ponedjeljak sa saudijskim kraljem Abdullahom i pohvalio savezništvo SAD-a i Saudijske Arabije kao strateško i trajno, no napetosti u gotovo 70-godišnjjem odnosu bile su očite glede Sirije i drugih pitanja.

Kerry je posjetio Saudijsku Arabiju kako bi ublažio neslaganja koja se protežu i na politiku SAD-a spram Irana, Egipta i palestinskog pitanja, no unatoč iskazivanju prijateljstva ostale su velike razlike između stajališta dvije zemlje.

Ovo je prvi posjet nekog od glavnih američkih dužnosnika otkako je Saudijce razljutila odluka SAD-a da ne bombardira Siriju nakon uporabe kemijskih oružja u predgrađu Damaska u kolovozu. Jedan od važnijih saudijskih prinčeva rekao je tada da Rijad razmatra "veliku promjenu" u odnosu s Washigntonu.

Saudijske zabrinutosti djelomice su temeljene na strahu da će potezi predsjednika Baracka Obame u smjeru smanjivanja napetosti u odnosima s Iranom glavnom saudijskom neprijatelju u regiji dati mogućnost da proširi svoj utjecaj na arapske zemalja.

U izjavama koje vjerojatno smjeraju uvjeriti Saudijce da SAD dijeli njihove zabrinutosti, Kerry je ponovio da sirijski predsjednik Bašar al-Asad mora odstupiti i da Washington neće dopustiti da Iran dođe do nuklearnog oružja.

On je rekao da je saudijskim čelnicima ponudio jamstva da SAD u razgovorima s Iranom neće učiniti ništa što bi izmijenilo, poremetilo ili blokiralo odnose s Rijadom te da "neće biti iznenađenja" za saudijsko kraljevstvo.

Kerry, koji se nalazi na turneji po regiji, u ponedjeljak ujutro se sastao s ministrom vanjskih poslova Saudijske Arabije. "Pred nama su razgovori o vrlo važnim pitanjima kako bismo bili sigurni da se saudijsko-američki odnosi odvijaju normalno, odnosno da se kreću naprijed te da se bavimo stvarima koje moramo privesti kraju", rekao je Kerry u američkom veleposlanstvu u Rijadu.

"Saudijci su nam svima iznimno važni. Saudijska Arabija uistinu je igrač više lige u arapskom svijetu zajedno s Egiptom", kazao je.

No, iako su i Kerry i saudijski ministar vanjskih poslova, princ Saudi al-Faisal, umanjili težinu posljednjih nesuglasica kao neslaganje oko taktike a ne konačnih ciljeva, oboje su ponovili stajališta koja odražavaju veliku razliku u njihovim gledanjima na Bliski istok.

Rijad sirijski rat vidi kao ključno nadmetanje za prevlast u regiji između šijitske koalicije koju podržava Iran i prozapadnog saveza zaljevskih zemalja, Turske i Egipta.

Rijad je od Washingtona više od godine dana tražio aktivniju ulogu u sukobu, uvođenjem zone zabrane leta, zračnim udarima ili obukom i naoružavanjem oporbe. SAD je, međutim, odustao od tih opcija a Kerry je na konferenciji sa saudijskim ministrom rekao da SAD nema "ni pravne ovlasti ni želju" intervenirati.

SAD traži od Saudijaca da sudjeluju na mirovnim razgvorima o Siriji u Ženevi a Kerry je rješenje pregovorima opisao kao "najbolji način za okončanje krvoprolića, odgovor na humanitarnu krizu u Siriji i suprotstavljanje nasilnim ekstremističkim skupinama".

No iako je princ Saud rekao da razumije važnost razgovora, ponovio je stajalište Rijada da oni ne smiju dopustiti Asadu da ostane na vlasti neograničeno vrijeme.

Rijad je također ljut što Washiongton nije izvršio dovoljno snažan pritiska na Izrael da zaustavi gradnju svojih naselja na palestinskim područjima i nije podržao egipatsku vojsku nakon što je u srpnju svrgnula vladu Muslimanskog bratstva.

(Hina) xakoz ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙