FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počela izgradnja solarne elektrane Kozjak

Autor: pgas
KAŠTEL SUĆURAC, 13. studenog 2013. (Hina) - Na krovu Cemexove hale za sirovine rudnika Sv. Juraj u Kaštel Sućurcu danas je započela gradnja solarne elektrane Kozjak, snage 300 kilovata (kW), a investicija je vrijedna više od pet milijuna kuna.

Gradnja te solarne elektrane trebala bi biti završena u iduća četiri mjeseca, proizvodit će oko 460 megavatsati električne energije godišnje, što je dovoljno za zadovoljavanje potreba približno 150 kućanstava, a isporuka u elektroenergetsku mrežu je već ugovorena s Hrvatskom elektroprivredom (HEP).

Predsjednik Uprave Cemexa Trpimir Renić kaže kako su trebale gotovo tri godine da se ishode dozvole za izgradnju solarne elektrane .

Šteta je što nema više investicija za ovakve elektrane, pogotovu u Dalmaciji gdje sunca ima u obilju, rekao je Renić.

Radi se o najvećoj sunčanoj elektrani s tankoslojnom tehnologijom u Hrvatskoj, rekao je Tonći Božić, predsjednik Uprave tvrtke Fotonapon s kojom Cemex surađuje na tom projektu.

Po podacima iz popratnih materijala, predviđa se da će solarna elektrana Kozjak doprinijeti smanjenju emisija ugljičnog dioksida za oko 415 tisuća kilograma godišnje.

Predstojnik Zavoda za elektroenergetiku splitskog Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) Ranko Goić je naglasio kako su solarne elektrane tehnički najjednostavniji i ekološki najčišći način za dobijanje električne energije, a tehnologija je takva da se mogu iskorištavati postojeći prostori i resursi, pogotovu krovovi objekata.

Na novinarski upit kako komentira informacije da bi se i na krovu splitskog nogometnog stadiona Poljud trebala instalirali solarna elektrana, Goić je rekao kako to jeste izvedivo, ali da za takve elektrane ima i pogodnijih mjesta.

Instaliranje solarne elektrane na krovu stadiona Poljud bilo bi lijepo za vidjeti, ali to je zahtjevan posao pogotovu stoga što taj stadion zahtjeva temeljitu građevinsku obnovu, objasnio je.

Goić kaže i kako je sada znatno pojednostavljena procedura za odobravanje i ishođenje dozvola za gradnju solarnih elektrana u Hrvatskoj, ali i da država još ograničava kvote za solarne elektrane.

"Po mojem mišljenju to je ograničenje pretjerano i trebalo bi dopustiti da se ovaj sektor življe razvija", rekao je Goić koji smatra da solarne elektrane imaju veliku perspektivu u Dalmaciji.

(Hina) xpgas ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙