FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Utjecaj liberalizacije tržišta na cijenu električne energije

Autor: tper
ZAGREB, 30. listopada 2013. (Hina) - Liberalizacija tržišta električnom energijom u Hrvatskoj je donijela niže cijene struje, no kako će se one ubuduće kretati ovisit će o nizu tržišnih i regulatornih okolnosti, istaknuto je između ostalog na panelu o rezultatima liberalizacije tržišta električne energije održanom u sklopu konferenciji "Energy Market Forum 2013" u organizaciji Poslovnog dnevnika.

U zadnjih pet mjeseci otkako se liberaliziralo tržište zabilježene su povjesno niske cijene električne energije i to zbog niza faktora, uključujući i hidrološki dobru godinu, kazao je predsjednik Uprave RWE energija Zoran Miliša napominjući kako su sve to ekstra uvjeti koji vrlo teško da će se ponoviti.

Miliša ističe kako je sigurno da će cijena električne energije ići gore, no nije poznato u kojoj mjeri.

Rekao je i kako će se na cijenu odraziti i Vladina odluka o povećanju naknade za obnovljive izvore energije (OIE). "To je kao da se poveća PDV sa 25 na 27 ili 30 posto, a to će osjetiti i krajnji kupci", kazao je Miliša.

Ističe i kako iskustva koja imaju s drugih tržišta pokazuju da vlade poprilično utječu na tržišta. "Onog trenutka kad vidi (vlada) da ima dovoljno prostora u cijeni ona će povećati mrežarine, ili PDV, nešto će naći. Ne bojimo se Vlade, to su realne stvari koje su se dešavale svugdje, dešavat će se i kod nas, ne možemo pobjeći od toga", rekao je Miliša.

Predsjednik Uprave slovenskog GEN-I-ja Robert Golob ponovio je da ta tvrtka svoje cijene neće podizati do kraja 2015., a smatra da za sada ne postoji ni jedan ozbiljan razlog ni za dizanje cijena u 2016.

No, i on ističe kako opskrbljivači ne mogu utjecati na dio cijene koji je vezan uz povećanje naknade za OIE, poreza i ostalih naknada, što isto ulazi na račun za struju.

Onaj dio za koji mogu garantirati je cijena električne struje kao takve, no na računu za struju dolazi i mrežarina, razne naknade i porez. A to znači da će svi potrošači u Hrvatskoj dobiti povećan račun za struju, kazao je Golob koji se boji da će toga u budućnosti biti još više te ponavlja da o tome ne odlučuju opskrbljivači.

Istaknuo je i kako se u Hrvatskoj u posljednjih pet mjeseci cijene toliko snizile da je to pozitivna poruka kako se liberalizacija isplati ne samo opskrbljivačima, već najviše kućanstvima i drugim potrošačima. A te su uštede veće od 10 posto, one idu na 20, možda čak 30 posto, kaže Golob.

Na panelu se moglo čuti i kako treba još mnogo raditi na osvajanju povjerenja potrošača koji su još uvijek skeptični po pitanju usluge alternativnih opskrbljivača, a teme "Energy Market Foruma 2013" bile su i liberalizacija tržišta plina te situacija i perspektive tržišta naftnih derivata.

(Hina) xtp ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙