FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Centar Miko Tripalo - rasprava o nacrtu Strategije znanosti

Autor: ipet
ZAGREB, 12. studenog 2013. (Hina) - Rasprava o nacrtu Strategije znanosti, obrazovanja i tehnologije, održana večeras u Centru Miko Tripalo, ukazala je i na potrebu da se precizno utvrde zadaće koje treba odraditi i tko će ih odraditi u prve dvije godine od njezina donošenja zbog toga što su one preduvjet za provođenje Strategije koju većina sudionika smatra potrebnom.

Uz napomenu da rasprava o tom strateškom dokumentu traje već gotovo dva mjeseca i završit će 15. studenoga, u večerašnji razgovor sažetim predstavljanjem Strategije uveo je profesor Neven Budak, voditelj Nacionalnoga vijeća za izradu te strategije.

Istaknuo je da Strategija obuhvaća cijeli obrazovani sustav, tzv. obrazovnu vertikalu i znanost te koncept cjeloživotnog učenja koji u Hrvatskoj nije razvijen. S tim u vezi dodao je da je u Hrvatskoj samo 2,4 posto osoba u dobi od 24 do 64 godina uključeno u obrazovanje odraslih, a u europskim zemalja uključeno ih je između 20 i 40 posto.

Budak je objasnio da je cilj Strategije omogućiti svima jednak pristup kvalitetnom obrazovanju, te da se znanost ne usmjerava isključivo na postizanje vrhunskih rezultata već da oni budu relevantni i za Hrvatsku.

U prilogu raspravi profesor i saborski zastupnik SDP-a Gvozden Flego izrekao je načelno da Strategiji, ali i ukazao na to da bi trebala biti dodatno orijentirana na provedbene aktivnosti ili radnu obvezu, i to posebno onu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS). Smatra kako mjerodavno ministarstvo nije napravilo analizu stanja sustava koja bi dala jasnu polaznu točku i time definirala smjer koji će se doći do optimalnoga rješenja. Sustav obrazovanja smatra pak izrazito neujednačenim, a kao primjer naveo je veliku neujednačenost u financiranju velikih sveučilišta, među kojima je, rekao je, daleko najzapostavljenije Sveučilište u Zagrebu.

Flegin kolega profesor i saborski zastupnik Josip Kregar primjetio je kako se rasprave o Strategiji vode u zatvorenome krugu istomišljenika dodavši kako će glasovati za Strategiju te da osobno smatra profesora Budaka pravim čovjekom na pravome mjestu. Ipak za njega je Strategija preopsežna, a njezin nedostatak vidi u tome što robuje prirodoznanstvenom konceptu traženja uzroka i posljedica.

I dok Kregar smatra kako sadašnje hrvatsko gospodarstvo ne treba znanost, Ivica Smojver sa zagrebačkoga Fakulteta strojarstva i brodogradnje istaknuo je da sveučilišne i znanstvene institucije trebaju biti pokretači reindustrijalizacije Hrvatske.

Profesor Ignac Lovrek, s Fakulteta eletrotehnike i računarstva istaknuo je važnost donošenja Strategije kako bi Hrvatska do 2020. godine, odnosno u sedmogodišnjem razdoblju od ulaska u Europsku uniju, maksimalno iskoristila sredstva pristupnih fondova.

(Hina) xipet yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙