FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EK pozvala vlasti BiH da provedu pravosudne reforme

Autor: zkre
MOSTAR, 12. studenog 2013. (Hina) - Europska komisija pozvala je vlasti BiH da postignu politički dogovor i provedu pravosudne reforme koje bi po ranijim preporukama podrazumijevale i uspostavu prizivnoga suda na državnoj razini, dok je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik oštro odbacio tu mogućnost dovodeći ponovno u pitanje postojanje i Suda BiH.

Direktor za zapadni Balkan u Općoj upravi za proširenje EK Pierre Mirel nakon dvodnevnog je sastanka u Banjoj Luci istaknuo da EU očekuje konačni politički dogovor o reformi pravosuđa. "Od reformi se očekuje da jamče napredak prema nezaustavljivom ukorjenjivanju vladavine prava u državi", navodi se u pisanoj Mirelovoj izjavi.

Ministar pravosuđa BiH Bariša Čolak izrazio je očekivanje da se ubrza pravosudna reforma koja bi rezultirala izmjenom Zakona o sudovima BiH kojim bi se uspostavio Viši sud BiH. "Jako je važno da imamo ovaj zakon i da konačno uspostavimo Viši sud BiH. Krajnje je vrijeme da to učinimo, jer je to u interesu pravne sigurnosti, s jedne strane, i povjerenja građana u institucije BiH s druge strane", rekao je Čolak.

Istodobno, Dodik se usprotivio uspostavi višeg ili prizivnoga suda BiH, tvrdeći da treba ukinuti i sadašnji državni sud u toj zemlji.

"Nema prizivnog suda. To nije stvar koja se može izdvojiti niti formirati. Neće pomoći ni preporuke Europske komisije", rekao je Dodik u izjavi za medije.

Pri tome je objasnio kako ne postoje niti ustavni temelji za održanje sadašnjeg suda i tužiteljstva BiH.

"Izražavam nezadovoljstvo kvalitetom vođenja strukturalnog dijaloga i odustajanja od ključnih pitanja, a to je postoji li ustavna osnova za formiranje Suda i Tužilaštva BiH", rekao je Dodik.

(Hina) xzkre ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙