FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Crna Gora ne očekuje probleme u pristupu hrvatskom tržištu

Autor: dram
PODGORICA, 12. studenog 2013. (Hina) - Crnogorska vlada ne očekuje da će ulaskom Hrvatske u EU doći do pogoršanja uvjeta pristupa tom tržištu, jer je europsko tržište već neko vrijeme liberalizirano za proizvode koje Crna Gora izvozi pa to vrijedi i za tu državu, izjavio je u utorak crnogorski ministar gospodarstva Vladimir Kavarić na konferenciji o promjenama u regionalnoj trgovini nakon pristupanja Hrvatske EU.

Konferenciju je u Podgorici organizirala crnogorska Privredna komora (PKCG) u suradnji s komorama regije (DIHK-CEFTA) i Međunarodnom finacijskom korporacijom (IFC).

On je dodao da se od ulaska Hrvatske u EU 1. srpnja ove godine između dvije zemlje primjenjuje asimetrična liberalizacija, odnosno da su prilikom izvoza na hrvatsko tržište crnogorski proizvodi oslobođeni plaćanja carina, dok je za uvoz hrvatskih proizvoda na crnogorsko tržište zadržana određena razina zaštite.

Kavarić je dodao da su trgovinski odnosi između dvije države definirani kroz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, kao i kroz dodatni protokol.

"U svjetlu pristupanja Hrvatske EU, Crna Gora je počela pregovore s EU oko adaptacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Kao rezultat tih pregovora u svibnju ove godine parafiran je dodatni protokol s ciljem zadržavanja istog obujma robne razmjene koji je postojao između dvije zemlje", objasnio je Kavarić.

Kavarić je ocijenio da je Hrvatska jedan od najznačajnijih trgovinskih partnera Crne Gore.

Izvoz Crne Gore u Hrvatsku je u prošloj godini iznosio 83,5 milijuna eura, što je 22,8 posto ukupnog izvoza. Uvoz iz Hrvatske u Crnu Goru iznosio je 110 milijuna eura, odnosno 6,1 posto ukupnog crnogorskog uvoza.

Crnogorski ministar podsjetio je da Crna Gora, pored toga što je zemlja potpisnica Srednjoeuropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA), ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini s EU, zemljama EFTA, kao i s Rusijom, Ukrajinom i Turskom.

S punopravnim članstvom u EU Hrvatska je izišla iz CEFTA-e, što je utjecalo na izmjene režima trgovine, carinskih stopa i procedura, kao i na obaveznu primjenu EU standarda u pogledu kvaliteta i sigurnosti.

(Hina) xdram ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙