FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Moskva prosvjeduje zbog nereda u Varšavi

Autor: mtro
MOSKVA, 12. studenog 2013. (Hina/AFP) - Rusko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je u utorak veleposlanika Poljske, dan nakon incidenata blizu ruskog veleposlanstva u Varšavi tijekom prosvjeda aktivista krajnje desnice.

"Poljski veleposlanik Wojciech Zajaczkowski je pozvan u rusko ministarstvo vanjskih poslova nakon incidenata ispred ruskog veleposlanstva u Varšavi", navelo je ministarstvo u priopćenju.

Tijekom marša organiziranog na poziv krajnje desnice povodom proslave dana neovisnosti Poljske, skupina mladih je zapalila policijsku kućicu blizu veleposlanstva Rusije i bacila nekoliko petardi na teren veleposlanstva.

Glasnogovornik poljskog ministarstva vanjskih poslova Marcin Wojciechoski je na Twitteru izrazio žaljenje zbog tog događaja. U ponedjeljak su u Varšavi desničarski vandali kamenjem i petardama napadali policiju i palili automobile. Godišnja povorka desničara u povodu dana neovisnosti Poljske i prošle je godine bila praćena nasiljem.

Odnosi Rusa i Poljaka su osjetljivi više od dva desetljeća nakon završetka sovjetske dominacije u istočnoj Europi i raspada SSSR-a.

U listopadu je na inicijativu jednog studenta likovne umetnosti u Gdanjsku postavljena skulptura sovjetskog vojnika koji siluje trudnu ženu, što je izazvalo žestoke reakcije Moskve.

(Hina) xtm ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙