FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: ilov
ZAGREB, 7. studenog 2013. (Hina) - Pregled najvažnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

ZAGREB/ŠANGAJ - Hrvatska bi se u razvoju ekonomske suradnje s Kinom trebala fokusirati na jedan grad ili regiju i smatra da je Šangaj odličan izbor za to, kazala je u četvrtak potpredsjednica vlade Vesna Pusić tijekom razgovora s gradonačelnikom Šangaja Yang Xiongom. Šefica hrvatske diplomacije boravi u višednevnom službenom posjetu Kini. "Smatramo kako bi se Hrvatska trebala fokusirati na jedan grad ili regiju, i smatramo da je Šangaj odličan izbor za to", rekla je ministrica Pusić na sastanku s gradonačelnikom Šangaja, grada pobratima Zagreba. Kazala je kako Hrvatska ima namjeru realizirati jedan pilot projekt kroz koji bi se onda identificirale sve prepreke i problemi u gospodarskoj suradnji s Kinom, kako bi se projekti koji će slijediti nakon toga mogli lakše realizirati. "Takav pilot projekt koristio bi ne samo Hrvatskoj i Kini, nego i Europskoj uniji, s obzirom da Hrvatska kao članica ima ista pravila", naglasila je Pusić.

SARAJEVO - Pregovori o provedbi presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci" blokirani su zbog "pretvrdih stajališta" HDZ BiH i HDZ 1990. i napretka na tom planu neće biti sve dok te dvije stranke ne odustanu od takvih zahtjeva, izjavio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović u intervjuu kojega je u četvrtak objavilo sarajevsko "Oslobođenje". "Zapelo je na zahtjevima ovih stranaka za nekakvim 'dodatnim mehanizmima' koji bi jamčili da neće biti nametanja izborne volje odnosno da brojniji narod neće birati predstavnike malobrojnijim. Nisam uvjeren da je moguće ponuditi takve mehanizme a da se ne uđe u prostor novih diskriminacija i bojim se da ćemo zbog pretvrdog stajališta dva HDZ-a i ovaj put ostati nedovršenog posla", izjavio je Izetbegović, koji je i zamjenik predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA).

BERLIN - Američki državni tajnik John Kerry priznao je u četvrtak u razgovoru za njemački dnevni list Bild napetosti s Njemačkom, važnim partnerom Sjedinjenih Država, izazvane optužbama za špijunažu, ali je obećao da će dvoje saveznika održati "čvrstu vezu". Pod pritiskom zastupnika u Bundestagu, njemačka vlada trenutačno razmatra mogućnost da u Moskvi sasluša bivšeg američkog obavještajnog savjetnika Edwarda Snowdena koji je otkrio američki program špijuniranja Njemačke. Snowden je tisku predao dokumente koji ukazuju na mogućnost da su Sjedinjene Države prisluškivale mobilni telefon njemačke kancelarke Angele Merkel.

ŽENEVA - Pregovori o kontroverznom iranskom nuklearnom programu nastavljeni su u četvrtak ujutro u Ženevi, a predviđeno je da traju dva dana s nadom da će se uspjeti sklopiti prvi sporazum. Pregovarači Irana i pet stalnih članica Vijeća sigurnosti te Njemačke okupili su se pod predsjedanjem šefice diplomacije u EU Catherine Ashton kako bi pokušali pronaći izlaz iz gotovo desetogodišnjeg sukoba oko tog programa za koji Zapad smatra da stvara kapacitete za proizvodnju nuklearnog oružja.

BEOGRAD - Kandidati srpskih izbornih lista u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice nezadovoljni su odlukom Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) u Prištini da se glasovanje ponovi 17. studenog samo na tri biračka mjesta u tom dijelu grada, uz ocjenu da je cijeli izborni proces u tom dijelu grada bio neregularan te da do novog glasovanja ima malo vremena za animiranje birača. Zamjenik ravnatelja Ureda za Kosovo srbijanske vlade i kandidat za gradonačelnika sjeverne Kosovske Mitrovice s liste Građanska inicijativa "Srpska" Krstimir Pantić kaže da je odluka SIP o poništenju glasovanja samo na tri biračka mjesta loša.

DEN HAAG - Stručnjaci zaduženi za uništavanje sirijskog kemijskog naoružanja pregledali su 22 od 23 postrojenja koje je Sirija prijavila, objavila je u četvrtak Organizacija za zabranu kemijskog oružja (OPCW). OPCW je istaknuo da je uz pomoć zaštićenih kamera pregledala jedno od postrojenja dosad zaobiđenih iz sigurnosnih razloga. "Zajednička misija OPCW-a i UN-a provjerila je 22 od 23 postrojenja", piše u priopćenju.

TIRANA - Dvije su osobe smrtno stradale, a tri se smatraju nestalima nakon trovanja pri istjecanju plina u jednom napuštenom rudniku ugljena u mjestu Beragozhdo, na jugu Albanije, objavile se u četvrtak sigurnosne službe. Službe pomoći su objavile da i dalje traju potrage za troje nestalih, ali da postoje minimalni izgledi da su živi.

(Hina) xilov yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙