FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HGK: konferencija "Odlagališta bez otpada od plastike i gume"

Autor: tper
ZAGREB, 8. studenog 2013. (Hina) - Uredbom o odlaganju otpada Ministarstvo zaštite okoliša i prirode želi velike količine korisnog otpada vratiti na tržište te ostvariti ciljeve EU, kao i omogućiti da se taj otpad iskoristi i uporabi, istaknula je potpredsjednica HGK za gospodarstvo, europske integracije i pitanja EU Vesna Trnokop Tanta na 8. konferenciji "Odlagališta bez otpada od plastike i gume" koja je održana u HGK.

HGK će, kaže Trnokop Tanta, nastojati doprinijeti promjeni svijesti u ovom području, što može pomoći u otvaranju novih radnih mjesta i pristupu fondovima EU.

Poslovna tajnica Udruženja industrije plastike i gume HGK Gordana Pehnec Pavlović istaknula je kako se hrvatska industrija polimera zalaže da se plastični otpad ne odlaže na odlagalištima već da se oporablja jer je to važan materijal.

Direktorica Udruženja kemije, farmacije, gume i plastike Gospodarske zbornice Slovenije Darja Boštjančić istaknula da industrija plastike u obje zemlje ima veliki razvojni potencijal te je potrebno da se pomažu međusobno i kroz Europsko udruženje proizvođača polimera PlasticsEurope.

Voditelj Odjela za posebne kategorije otpada u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode Darko Horvat govorio je o legislativi u tom području te kako je regulirano gospodarenje otpadom plastike i gume.

O europskoj legislativi za otpad od plastike i gume govorio je Ingo Sartorius iz PlasticsEurope koji kaže i kako se od ove godine radi na revidiranju zakonodavnih pravila EU u ovom području.

Kao problemi u sustavu u Hrvatskoj na skupu su istaknuti nepostojanje precizne legislative, na čemu se sada radi, nerazvrstavanje otpada na mjestu nastanka, nepostojanje dovoljno spremnika, odbacivanje miješanog komunalnog otpada, odbacivanje u okoliš, ilegalno spaljivanje, itd.

Na konferenciji je rečeno i kako je potreban cjelovit sustav gospodarenja otpadom te izgradnja infrastrukture, kako u Hrvatskoj neće biti moguće smanjiti količine otpada bez razvijanja reciklaže, kao i da je do 2020. potrebno za 50 posto od mase otpada povećati oporabu i recikliranje.

(Hina) xpp/xtp ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙