FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: slek
ZAGREB, 8. studenog 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

BRUXELLES - Hrvatski premijer Zoran Milanović sudjelovat će u utorak u Parizu na konferenciji na kojoj će se okupiti više šefova država ili vlada zemalja članica Europske unije i na kojoj će se razgovarati o zapošljavanju mladih, jednom od najtežih problema koji danas muči Uniju a po kojem je Hrvatska na trećem mjestu u Uniji. Na konferenciji, čiji je domaćin francuski predsjednik Francois Hollande, sudjelovat će i ministri rada zemalja članica. Riječ je o nastavku sastanka u Berlinu koji je održan 3. srpnja i na kojem se okupilo 16 šefova država ili vlada, predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso i predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy i predsjednik Parlamenta Martin Schulz. Sudjelovanje na konferenciji u Parizu do sada su potvrdili njemačka kancelarka Angela Merkel, Barroso i Schulz. Prema posljednjim podacima Eurostata iz rujna ove godine, u 28 zemalja članica ima 5,6 milijuna mladih do 25 godina bez posla, što predstavlja stopu nezaposlenosti od 23,5 posto. Najteža situacija je u Grčkoj gdje je stopa nezaposlenosti mladih 57,3 posto, zatim Španjolskoj 56,5 posto i Hrvatskoj 52,8 posto.

ŽENEVA - Ministri vanjskih poslova Francuske, Njemačke i Velike Britanije u petak su hitno doputovali u Ženevu gdje će se pridružiti svojem američkom kolegi u pregovorima o iranskom nuklearnom programu, što govori u prilog hipotezi o potencijalnom povijesnom sporazumu nakon višegodišnjeg zastoja. Američki državni tajnik John Kerry prekinuo je svoju bliskoistočnu turneju na poziv šefice diplomacije EU-a Catherine Ashton koja predsjeda pregovorima da bi "pridonio smanjenju spornih točaka tijekom rasprava", rekao je neimenovani američki dužnosnik. Iz Jeruzalema je Kerry otputovao jutros. Kerry će se u Ženevi sastati s europskim članovima skupine 5+1 (SAD, Kina, Velika Britanija, Francuska, Rusija i Njemačka) koji bi s Iranom trebali postići sporazum o osporavanom iranskom nuklearnom programu.

DUBLIN - Tri godine nakon što je zatražila pomoć od međunarodnih vjerovnika, Irska je u četvrtak dobila zeleno svjetlo za izlazak iz programa pomoći. Europska komisija, Europska središnja banka (ECB) i Međunarodni monetarni fond (MMF) odobrili su posljednju fazu programa pomoći vrijednog 85 milijarda eura, otvorivši put Dublinu da se do kraja godine vrati na tržišta. "Irska je uspješno zaključila 12. i posljednju reviziju programa pomoći Europske komisije, Europske središnje banke i MMF-a", objavilo je u četvrtak irsko ministarstvo financija. To je "značajna etapa u oporavku Irske", koja je ispunila "sve ciljeve postavljene u sklopu plana pomoći", ističe Dublin.

BEOGRAD - Skupina nevladinih organizacija i udruga okupljena u Kući ljudskih prava i demokracije zatražila je u petak od srbijanskog državnog vrha potpunu promjenu politike prema zaštiti ljudskih prava i ocijenila da srbijanska vlada šuti o incidentima, promidžbi fašizma i pogoršanju položaja ugroženih skupina i svih građana. Kako se navodi u priopćenju Kuće ljudskih prava, stanje u području zaštite ljudskih prava "drastično se pogoršava iz dana u dan". "Glavno pogonsko gorivo za ovakav trend je javna ili prešutna potpora stranaka na vlasti ekstremistima i kršiteljima ljudskih prava", istaknuto je u priopćenju Kuće ljudskih prava, u kojem se podsjeća da je za manje od dva mjeseca u Srbiji zabilježeno nekoliko ozbiljnih incidenata, među kojima su zabrana Parade ponosa, prijetnje aktivistima LGBT zajednice te javne manifestacije fašizma navijača nogometnog kluba i rasistički prosvjed građana naselja Zemun polje protiv Roma.

PEKING - Kineska Komunistička partija rekla je "ne" političkoj reformi koja bi mogla zaprijetiti njezinoj vlasti u dugačkom dokumentu objavljenom u petak, dan prije početka ključnog sastanka posvećenog gospodarstvu u sljedećem desetljeću. Visoki dužnosnici stranke obećavaju predstavljanje ekonomskih i socijalnih reformi bez presedana na četverodnevnj godišnjoj plenarnoj sjednici Centralnog komiteta Komunističke partije, koja počinje za vikend i održat će se iza zatvorenih vrata, a koja će biti usredotočena na gospodarska pitanja i na kojoj se ne očekuju političke reforme u zapadnom stilu. U članku na cijeloj stranici službenog lista People's Daily, stranački institut za povijesna istraživanja nedvosmisleno je rekao da Kina može napredovati samo pod vodstvom partije.

RAMALAH/ZAGREB - Nema dovoljno dokaza za teoriju da je bivši palestinski vođa Jaser Arafat ubijen trovanjem polonijem, citiraju u petak palestinski istražitelji novoobjavljeni ruski izvještaj, a prenose svjetski mediji. Pretrage su dale znatno neuvjerljivije rezultate nego one iz švicarskog laboratorija koje su u srijedu objavile Arafatova udovica i katarska televizija al-Jazeera. U studenome prošle godine s Arafatova su tijela uzorke uzeli švicarski, francuski i ruski stručnjaci, a sve je potaknuo al-Jazeerin dokumentarac o tome kako je na odjeći palestinskoga vođe umrlog 2004. nađena neobično velika količina smrtonosnoga polonija, javlja Reuters. "Rezultati sveobuhvatne istrage o razini polonija-210 i razvoju (Arafatove) bolesti ne daju dovoljno dokaza za tvrdnju da je polonij-210 izazvao akutni radijacijski sindrom koji je doveo do smrti", izjavio je dr. Abdulah Bašir na temelju ruskoga izvještaja.

ŽENEVA/LONDON - Više od 20 milijuna djece u Siriji i suusjednim zemljama bit će cijepljeno protiv dječje paralize kako bi se pokušalo zaustaviti širenje te zarazne bolesti nakon njene ponovne pojave nakon 14 godina, priopćile su UN-ove agencije u petak. Masovno cijepljenje protiv dječje paralize, koja se može brzo proširiti među djecom, već se provodi na Bliskom istoku nakon što je regija prije tjedan dana proglasila izvanrendo stanje zbog te bolesti, izvijestili su Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i UNICEF. Plan da se cijepi 20 milijuna djece u sedam zemalja i teritorija najveći je ikad projekt imunizacije na Bliskom istoku.

MOSTAR - Program hrvatske televizijske postaje Nova TV u petak je zamračen u mreži kabelskih operatera u Bosni i Hercegovini nakon što su to zatražili iz ove tv kuće inzistirajući da operateri pribave licence za emitiranje njihovog programa na području BiH. Na kanalu gdje je emitiran program Nova TV stoji obavijest da su operateri od danas primijenili odluku Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) koja je zabranila emitiranje programa na teritoriju Bosne i Hercegovine. Kako su izvijestili iz Hrvatskog telekoma iz Mostara u sustavu kabelske televizije HOME.TV on je 'dužan postupati u skladu s odlukama RAK-a te će prestati reemitirati programski sadržaj Nove TV'.

MOSTAR - Pripadnici državne policijske agencije (SIPA) u BiH uhitili su u petak u Sarajevu još jednu osobu, za koju su mediji naveli da se radi o potpredsjedniku Stranke pravde i povjerenja (SPP) Željku Asiću, osumnjičenu za isto kazneno djelo primanja mita od kriminalaca radi pomilovanja iz zatvora zbog čega je u travnju uhićen i predsjednik te stranke i Federacije BiH Živko Budimir. Kako se navodi u priopćenju objavljenom iz SIPA-e, po nalogu Državnog odvjetništva BiH u Sarajevu je uhićena osoba iz Mostara kojoj su navedeni inicijali (Ž. A.) zbog sumnje da je počinio kaznena djela primanje poklona, drugih oblika koristi i protuzakonitog posredovanja. Objašnjava se da je uhićeni, za kojega je Federalna televizija objavila da se radi o Željku Asiću, zastupniku u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, lišen slobode u sklopu protukoruptivne akcije Patriot usmjerene protiv masovnih pomilovanja teških kriminalaca u zatvorima i uzimanja mita.

PARIZ - Sjedinjene Države i Izrael automatski su u petak izgubili pravo glasa u UN-ovoj organizaciji za obrazovanje, znanost i kulturu jer im je istekao rok da plate dugove toj agenciji, javljaju američki mediji. SAD i Izrael odbili su plaćati obavezni doprinos UNESCO-u pošto je ta organizacija 2011. većinom glasova zemalja članica primila Palestinu u punopravno članstvo. Po pravilima UNESCO-a, Washington i Tel Aviv imali su vremena do petka ujutro da plate dugove ili će automatski izgubiti pravo glasa. Obustava plaćanja američkog doprinosa, koji je iznosio oko 80 milijuna dolara na godinu, odnosno 22 posto ukupnog proračuna UNESCO-a, dovela je organizaciju na rub financijske krize i prisilila je da sreže američke globalne inicijative poput poučavanja o holokaustu i istraživanja fenomena tsunamija.

ZAGREB - Homoseksualci mogu zatražiti azil u Europskoj uniji ako im u domovini prijeti zatvor, odlučio je Europski sud pravde (ECJ). Kako prenose europski mediji, Sud u presudi objavljenoj u četvrtak navodi da postojanje kaznenih zakona koji izričito ciljaju homoseksualce znači da ih se može smatrati "posebnom društvenom skupinom" koju društvo doživljava kao različitu. Presuda najvišeg suda u Europskoj uniji je donesena slijedom upita Nizozemske mogu li homoseksualci biti smatrani "posebnom društvenom skupinom" i je li prijetnja zatvorom progon. ECJ napominje da zakoni koji zabranjuju homoseksualnost nisu dovoljni da bi opravdali izbjeglički status. Ali dodaje da vlade država članica EU-a moraju procijeniti može li prijetnja zatvorom doista biti provedena u djelo, ističući da "zatvorska kazna koja prati zakonsku odredbu koja kažnjava homoseksualnost može biti progon per se, pod uvjetom da se doista primjeni."

LISABON - Brojne javne službe, među kojima bolnice i škole u petak ne rade u Portugalu zbog štrajka što su ga sazvali najveći portugalski sindikati da bi izrazili nezadovoljstvo protiv oštrih mjera štednje koje je stanovništvo ocijenilo okrutnima. "Stečena prava ne mogu se oduzeti" i "Protiv rušenja države", pisalo je na transparentima izvješenim na prozorima bolnica, a pločnici u Lisabonu zatrpani su prepunim kantama za smeće, jer u štrajku sudjeluju i zaposlenici komunalnih službi. "Portugalci više ne podupiru smanjenja plaća i žrtvovanja", rekla je koordinatorica sindikalne unije Ana Avoila, dodavši kako štrajk podupire između 70 i 100 posto stanovnika, ovisno o mjestu gdje se održava. Prema prvim informacijama odazvalo mu se više ljudi nego sličnom velikom štrajku održanom u svibnju 2011.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙