FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europske burze pale, S&P smanjio rejting Francuske

Autor: neba
PARIZ, 8. studenog 2013. (Hina/Reuters) - Na europskim su burzama cijene dionica jutros pale jer je odluka agencije Standard & Poor's o smanjenju kreditnog rejtinga Francuske izazvala bojazni u vezi rasta drugog po veličini gospodarstva eurozone.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica oslabio je do 9,30 sati 0,4 posto, na 1.291 bod, nakon što je jučer u jednom trenutku dosegnuo novu najvišu razinu u pet godina.

Londonski FTSE, frankfurtski DAX i pariški CAC indeks bili su u 9,30 sati u minusu između 0,4 i 0,7 posto.

Standard & Poor's smanjio je jutros kreditni rejting Francuske za jedan stupanj, s 'AA+' na 'AA' jer smatra da dosadašnje ekonomske reforme nisu dovoljno poboljšale izglede za rast gospodarstva, te da zbog visoke nezaposlenosti slabi podrška daljnjim značajnijim fiskalnim i strukturnim reformama.

„Odluka S&P-a održava zabrinutost u vezi rasta francuskog gospodarstva, a agencija poručuje i da dosadašnje reforme nisu dovoljne. Francuska vlada tvrdi da je kriza ciklične prirode, dok S&P smatra da je kriza strukturna“, objašnjava Philippe Waechter, direktor u fondu Natixis Asset Management.

Zbog toga ulagače nije ohrabrilo ni jučerašnje neočekivano smanjenje ključne kamate Europske središnje banke s 0,50 na 0,25 posto, novu rekordno nisku raznu.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros oslabio 1 posto, na 14.086 bodova, najnižu razinu u mjesec dana. U cijelom ovom tjednu skliznuo je 0,8 posto.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙