FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kurdi osvojili još dio teritorija na sjeveroistoku Sirije

Autor: mhaj
BEJRUT , 5. studenog 2013. (Hina/Reuters) - Sirijski kurdski borci osvojili su još dio teritorija na sjeveroistoku Sirije koji su dosad držali islamistički pobunjenici, objavila je kurdska militantna grupa u ponedjeljak, stežući obruč u regiji u kojoj pokušavaju uspostaviti autonomnu vladavinu.

Kurdi tvrde da su protivnike u posljednja tri dana bitke natjerali u bijeg, a islamistički izvori govore o taktičkom povlačenju.

Sirija, zemlja prepuna raznih regionalnih sukoba, rastrzana je mnoštvom etničkih i sektaških žarišta koji mijenjaju ravnotežu snaga nekih od njezinih bliskoistočnih susjeda.

Turska strahuje da bi to što kurdske milicije osvajaju vlast u Siriji moglo ohrabriti militante Kurdske radničke stranke (PKK) u Turskoj. Ona isto tako s nelagodom gleda i na to što veliki dijelovi teritorija na njezinim granicama padaju u ruke pobunjenika povezanih s al Qaedom.

Sirijski Opservatorij za ljudska prava sa sjedištem u Londonu izvijestio je da su Kurdi osvojili najmanje 19 gradova u regiji. Većinski suniti poveli su pobunu protiv predsjednika Bašara al Asada u kojemu su Kurdi odigrali ambivalentnu ulogu, no pobunjenici se bore i među sobom. Islamistički militanti sukobljuju se s umjerenim grupama na sjeveru zemlje, gdje veći dio teritorija drže upravo pobunjenici, a već mjesecima se bore s Kurdima u sjeveroistočnom graničnom području.

Glasnogovornik oružanog ogranka sirijske kurdske Stranke demokratske unije Redur Xelil za Reuters je telefonom rekao kako su kurdski borci osvojili grad Ras al Ain i okolna sela te da nije riječ o povlačenju, nego da su islamisti ondje poraženi.

(Hina) xmh ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙