FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prosvjed Berbera prijeti prekidom izvoza libijske nafte

Autor: bcav
TRIPOLI, 27. listopada 2013. (Hina/Reuters) - Manjinski Berberi prosvjedovali su u nedjelju u libijskom naftnom terminalu kojim zajednički upavljaju libijska vlada i talijanka naftna kompanija ENI, zaprijetivši blokadom izvoza nafte ako se ne usvoje njihovi zahtjevi za većim ustavnim pravima, objavio je dužnosnik kompanije.

Prosvjednici su čamcima stigli u kompleks Mellitah, zajednički projekt ENI-a i libijske Nacionalne naftne korporacije, rekao je predstavnik radnika Munir Abu Saud.

Terminal kapaciteta oko 160.000 barela na dan, nalazi se blizu Zuware, grada zapadno od Tripolija.

Prosvjednici i radnici u štrajku, koji traže politička prava, veće plaće ili veći udio u prihodima od izvoza nafte, ranije su zatvorili većinu luka na istoku Libije, dok je vlada u rujnu uspjela deblokirati luke na zapadu zemlje.

Abu Saud je rekao da su radnici u Mellitahu kontaktirali odbor za energetiku nacionalnog parlamenta kako bi pomogao u rješavanju zahtjeva Berbera.

Zamjenik predsjednika parlamenta Saleh Makhzum rekao je da je to tijelo počelo razgovore s prosvjednicima i da će parlament o tome pitanju raspravljati u utorak.

Berberski prosvjednici traže veći utjecaj u budućem povjerenstvu koje bi trebalo izraditi novi ustav države nakon svrgavanja dugogodišnjeg vođe Moamera gadafija 2011.

Berberi i ostale etničke manjine protive se pravu povjerenstva da glasuje o pojedinim ustavnim pitanjima i traže da se se odlučuje konsenzusom.

Libija proizvodi oko 600.000 barela nafte dnevno u odnosu na 1.6 milijun prije Gadafijeva pada.

Slaba središnja vlada ne uspjeva kontrolirati lokalne naoružane skupine i riješiti političke sukobe koji ometaju poratnu obnovu i napore za izgradnju državnih institucija.

(Hina) xbcav ybcav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙